ВСС на косъм да произведе върховни съдии без конкурс

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет отхвърли след над час пререкания молбите за повишаване на шест бивши съдебни инспектори, които настояваха да получат място по върховете на магистратурата без да минават през задължителния по закон конкурс. Казусът възникна след изтичането на мандата на стария състав на Инспектората към ВСС, което породи желание в шестимата да станат автоматично върховни съдии и прокурори.

Трима от тях настояваха да бъдат назначени за съдии във Върховния административен съд (ВАС), а един във Върховния касационен съд (ВКС), въпреки че преди да станат инспектори са правораздавали на окръжно ниво в системата. Други двама бивши ревизори, работили като столични следователи, искаха да бъдат назначени за прокурори във Върховната касационна прокуратура.

Казусът пред ВСС бе поставен първо от бившия съдебен инспектор Петър Михайлов. Преди да стане ревизор, той беше председател на Окръжния съд в Перник и според досегашната практика на ВСС трябва да бъде възстановен като съдия в този съд. Михайлов обаче настояваше да бъде назначен като съдия във ВКС. Така той щеше да си гарантира прескачане на задължителното конкурсно начало в системата.

Молбата на Петър Йорданов бе видяна като шанс за уреждане на кариерата и от някои от членовете на Висшия съдебен съвет, чийто мандат също изтича през есента на 2012 година.

Преди седмица ресорната кадрова комисия във ВСС с председател Георги Шопов бе на път да създаде скандален прецедент като нареди на шефа на ВКС Лазар Груев да се прескочи задължителното гласуването в съвета и да приеме Петър Йорданов за върховен съдия без конкурс. Самият Георги Шопов изрази мнение, че освен инспекторите и членовете на ВСС трябва да си избират къде да работят в съдебната система след изтичането на техния мандат.

В крайна сметка съдебният съвет след едно редовно заседание, едно извънредно заседание и тридневно изнесено обсъждане в Пампорово реши да не уважи молбите на бившите инспектори и да не наруши Закона за съдебната власт. Те бяха отхвърлени с шест гласувания, на които, въпреки всичко, между 3 и 12 членове на съвета се обявиха за нарушаване на конкурсния принцип при повишаване. Законът бе спазен, защото никой от мераклиите за високи постове не успя да събере 13 гласа. Те ще се върнат на старите си места в системата. Обсъждането на темата във вторник премина през непрестанни спорове и надвикавания от страна на членовете на ВСС.

По време на дебатите главният прокурор Борис Велчев заяви, че назначаването на хора само с подаване на молба до шеф на магистратура е "драстично нарушаване на закона". Той заяви, че няма да назначи никой без изрично решение на ВСС. Наложи се членът на съвета от квотата на съда Божидар Сукнаров да чете определенията и от тълковния речник, за да разясни на колегите си, че задължителното "възстановяване" на магистратите на техните позиции не означава задължително "повишение". Правосъдният министър Диана Ковачева също застъпи мнението, че повишаването на съдебните инспектори без решение на ВСС и без конкурс би било незаконно. Тя напомни на членовете на ВСС, че Европейската комисия следи отблизо техните решения по кадрови въпроси.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?