ВСС на път да уволни председателя на Съюза на съдиите

Мирослава Тодорова

Висшият съдебен съвет ще вземе решение в четвъртък дали да уволни председателя на Съюза на съдиите в България съдия Мирослава Тодорова. Предложението е на дисциплинарен състав, който настоява за отстраняването на Тодорова заради забавени три дела, съобщава сайтът "Правен свят". Темата се поставя в разгара на общите събрания на магистратите, които излъчват своите кандидати за членове на новия ВСС.

 

Съдия Мирослава Тодорова вече беше наказана с 15% намаляване на заплатата заради забавени дела, но срещу нея бе образувано ново дисциплинарно преследване по предложение на петима членове на съвета. Конкретният повод бе забавено с 4 години и 8 месеца написване на мотивите по дело за отвличане, заради което то е било прекратено заради изтичане на давност. ВСС беше сигнализиран за този случай от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

 

Впоследствие към него бяха присъединени още две забавени дела, които бяха оповестени публично от вътрешния министър Цветан Цветанов. В момента съдия Тодорова съди Цветанов за клевета заради изявленията му, че е действала в услуга на организираната престъпност.

 

Съдия Мирослава Тодорова беше най-тежко наказания магистрат от Софийския градски съд след проверката за забавени дела, която започнала заради скандала с шефа на съда Владимира Янева и делото "Софийски имоти". В крайна сметка обаче Янева беше наказана само със забележка. ВСС наложи наказанията без да отчита факта, че Тодорова е сред най-натоварените съдии, а Янева има да гледа най-малко дела.

 

Председателят на Съюза на съдиите в България се превърна в мишена на вътрешния министър Цветан Цветанов, след като неговата семейна приятелка Владимира Янева бе заподозряна за конфликт на интереси по делото "Софийски имоти". Съдийската организация бурно протестира срещу немотивирания избор на Янева за шеф на СГС и зае активна позиция срещу редица скандални решения на кадровия орган на магистратите. От този момент нататък Мирослава Тодорова се превърна в най-преследвания съдия от ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?