ВСС най-вероятно ще започне дисциплинарка срещу прокурора по "Октопода"

Светлозар Костов, сн. БГНЕС

Най-късно до две седмици ще стане ясно дали Висшият съдебен съвет ще започне дисциплинарно производство срещу шефа на специализираната прокуратура и обвинител по делото ”Октопод” Светлозар Костов. Това обяви на специална пресконференция във вторник председателят на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров.

Той и колегата му от ВСС Румен Боев споделиха още преди да бъде започнато дисциплинарното производство, че според тях Костов е извършил нарушение на Етичния кодекс на магистратите с изявленията си от последните седмици.

Големите проблеми за прокурора по ”Октопода” започнаха след драматичния му опит да стане шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Костов обаче не успя да привлече дори и един член във ВСС на своя страна и приключи гласуването с 0 гласа.

След заседанието той коментира пред медиите, че резултатът от гласуването се дължи на променената конюнктура в държавата, имайки предвид падането на ГЕРБ от власт и избора на нов главен прокурор. Той продължи с изказванията си няколко дни по-късно пред ”Нова телевизия”, където обясни, че ВСС е провел непрозрачен и нечестен конкурс за шеф на апелативната прокуратура. Костов отново свърза събитията около себе си с политическата конюнктура.

Веднага след това 9 от общо 14 от неговите подчинени прокурори излязоха с отворено писмо до ВСС с искане да предприемат мерки срещу Костов заради изказванията му. Неофициално пред медиите част от тях разказаха, че шефът им се е опитал да им окаже натиск да не пращат писмото до кадровия орган на Темида.

Ясен Тодоров разказа, че лично е правил проверки по всички сигнали за работата на Светлозар Костов по делото ”Октопод”, но никога не се е натъквал на нарушения. Той го похвали за уменията му на обвинител, но в същото време го разкритикува за последните му изказвания.

Тодоров припомни, че през 2010 година Светлозар Костов е участвал в конкурс за шефския пост в окръжната прокуратура в Бургас. Тогава той е изпратил писмо до предишния ВСС, с което го обвинява в абсолютно същото, в което обвинява сегашния ВСС – нечестен и непрозрачен конкурс.

Споделяне

Още по темата

Още от България