Владимира Янева оставена за десерт

ВСС наказа председателя на съдийския съюз за забавени дела

ВСС наказа председателя на съдийския съюз за забавени дела

Висшият съдебен съвет (ВСС) наказа председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за 2 години заради 57 забавени от нея дела. Така ръководителят на силно критичния към статуквото в системата съдийски съюз се оказа с най-тежкото наложено досега наказание от ВСС заради просрочените решения на съдиите от наказателната колегия в Софийския градски съд (СГС).

Мирослава Тодорова бе сред четиримата наказателни съдии от градския съд, които  Инспекторатът към ВСС предложи за наказание заради забавени дела. На предните две заседания съветът санкционира с 10% орязване на заплатата Владимир Астарджиев при забавени 31 дела, а Иван Коев, който е забавил 32 дела,  се размина със "забележка". Единственият все още ненаказан остава шефът на съда Владимира Янева, която стана повод за проверката в Наказателното отделение на СГС.

Наказанието на Мирослава Тодорова е прието с 18 гласа "за" от членовете на съвета и един се е въздържал. Шефовете на ВКС и ВАС Лазар Груев и Георги Колев и главният прокурор Борис Велчев си тръгнаха от заседанието преди тази точка от дневния ред, а други трима от членове на ВСС отсъстваха от самото начало.

На закритото заседание на съвета в сряда един-двама от членовете му са предложили съдия Тодорова да бъде уволнена, но голямата част от останалите са отхвърлили това, съобщи "Правен свят", позовавайки се на свои източници.

Още при старта на дисциплинарното производство, съдия Тодорова е поискала отвод на целия дисциплинарен състав (Цони Цонев, Пенка Маринова и Стефан Петров) с основен мотив, че не е редно в състава, който ще оценява работата ѝ, да няма нито един съдия. Тримата обаче така и не си направиха отвод.

Проверката бе извършена през юли от съдебния инспекторат, който се задейства след разкритията на Mediapool, че приятелката на вътрешния министър Цветан Цветанов е забавила делото "Софийски имоти", след като преди години е сключвала от името на баща си изгодни сделки с подсъдими шефове на дружеството.

След като Mediapool съобщи фактите по случая, главният инспектор Ана Караиванова обяви публикацията за "поръчкова" и каза, че ще възложи проверка на цялото Наказателно отделение. С това нарушенията на Янева бяха вкарани в общия кюп с тези на останалите съдии.

Под силен обществен натиск Инспекторатът обаче първо провери делото "Софийски имоти", констатира конкретни нарушения при насрочването и движението на делото, но и досега ВСС не се произнесъл по този казус, въпреки законовия срок от 3 месеца.

От проверката на Инспектората стана ясно, че Мирослава Тодорова и Владимира Янева имат най-много просрочени дела. Председателят на съдийския съюз е с 57 и има забавяне при написване на мотивите на две дела съответно с 3 г. и 5 месеца и 3 г. и 10 месеца, а останалите между 2 и 16 месеца. Шефът на градския съд е с 43 просрочени дела и забавени мотивите между 2 и 8 месеца. Във въпросния период шефката на ССБ Мирослава Тодорова е разгледала 436 дела, от които е приключила 333, докато Янева е разгледала 369 и е приключила 270 от тях.
Сред другите съдии със забавяния бяха Мими Петрова (34 просрочени), Мариян Марков (23), Петя Крънчева (23) и Георги Ушев (21). Мариян Марков беше наказан със забележка от Владимира Янева, Георги Ушев стана шеф на Специализирания наказателен съд.

*Писмената защита на съдия Мирослава Тодорова може да видите в прикачения файл.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?