ВСС наказва плевенския съдия Цветанов заради контакти с кримиконтингент

Висшият съдебен съвет ще наложи най-тежкото административно наказание за председателя на районния съд в Плевен Георги Цветанов, защото е уронил престижа на професията с контактите си с хора от криминалния контингент.

Председателят на Плевенския окръжен съд, който бе натоварен от висшите магистрати да провери дейността на Цветанов, предлага той да бъде преместен в друг съдебен район за 3 години. Това е възможната в момента най-тежка административна санкция, при липса на наказуеми по НК деяния от страна на Цветанов. Мотивите за налагането на тази санкция са, че Цветанов е нарушил правилата на професионалната етика на съдиите и е уронил престижа на професията.

Името на плевенския съдия нашумя покрай убийството на собственика на сексклубове в Плевен Марио Иванов. По информация на МВР, минути преди разстрела съдията е седял на една маса с Иванов. В медиите се появиха информации и за контакти на Цветанов с други фигури от престъпния свят.

Говорителят на Висшия съдебен съвет Светла Иванова каза днес, че окончателното решение за наказанието на плевенския магистрат ще бъде взето на заседанието на съвета идната сряда, на което е поканен и Цветанов, за да отговори на обвиненията срещу него.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?