Въпреки нежеланието на Борис Велчев

ВСС намеси прокуратурата в скандала Цветанов-Мирослава Тодорова

МВР на път да излезе основен виновник за забавено дело за изнасилване

Борис Велчев сн.БГНЕС

Висшият съдебен съвет реши в четвъртък да прехвърли на прокуратурата проверката по едно от делата на шефа на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, което застана в центъра на скандала с вътрешния министър Цветан Цветанов. Данните от проверката на ВСС по гледаното от съдия Тодорова дело за грабеж и изнасилване на две момичета показаха, че причината за неговото огромно забавяне трябва да се търсят в МВР или прокуратурата, които не открили навреме, че един от обвиняемите е полицай.

Тези факти поставят в нова светлина изказванията на вицепремиера, който посочи съдия Тодорова като виновник за провала на делото. Поради това ВСС се видя принуден да изпрати молба до главния прокурор Борис Велчев да провери работата на подопечните си, а при нужда да поиска и проверка от инспектората от МВР.

Самият Велчев обяви, че не желае прокуратурата да се замесва в скандала между Цветанов и Тодорова, но очевидно ще се наложи. Той вече отхвърли призивите на трима бивши председатели на ССБ да се проверят твърденията на вицепремиера, че съдия Тодорова е действала в услуга на "октопода". Съдийският съюз обяви, че ако изявленията на Цветанов не са верни, то той е извършил длъжностно престъпление.

Случаят с изнасилването стана национално известен, след като вътрешният министър го използва, за да атакува най-острия си критик в лицето на Мирослава Тодорова. Министърът обвини съдийката, че умишлено е забавила дело. Впоследствие тя заведе дело за клевета срещу вицепремиера, а от Софийския градски съд предоставиха данни, които показват, че Цветанов е разпространил невярна информация.

Въпросният процес достигна до присъди на първа инстанция 13 години след извършване на престъплението (1998 година). Мирослава Тодорова е съдия по него от 2004 година до края на 2006 година. Дотогава от прокуратурата не са разбрали, че единият от седемте обвиняеми е полицай. Това става известно седем години след началото на разследването. Тогава адвокат на обвиняемия предоставя документ за това на съдия Тодорова. Тя изпраща писмо до МВР и с три месеца закъснение от министерството потвърждават информацията. Съдията е принудена да прекрати делото и да го изпрати на военната прокуратурата за внасяне пред военния съд.

В четвъртък докладът на ВСС за движението на делото констатира, че съдия Тодорова няма вина за протакането. Въпреки това членовете на съвета проведоха безпрецедентно дълга дискусия по въпроса в опита си да намерят такава вина. В крайна сметка след час и половина разговори съдебният съвет реши да прехвърли въпроса до Борис Велчев.

Причина за решението са данни от проверката, които показват, че конците на делото са оплетени още в началото на разследването. Първият следовател по делото е видял, че прякора на един от обвиняемите е Димчо полицая и е поискал справка от МВР за него. От полицията обаче му отговори единствено, че той няма криминално досие, а фактът, че е бил полицай остава скрит. Този следовател е сменен месец по-късно, а неговите заместници и прокуратурата не се занимавали повече с въпроса какво е работил Димчо към момента на изнасилването.

Истината излиза наяве 7 години по-късно от адвоката на Димчо полицая. Той предоставя на съдия Мирослава Тодорова документ, който сочи, че към момента на извършването на престъплението, той е бил служител на полицията. Малко по-късно обаче е уволнен и започва работа в частна охранителна фирма, а прокуратурата през цялото време го третира като цивилно лице, защото казусът не е проучен в цялост, а от МВР не са предоставили исканата информация.

Това обаче не е единствената причина за огромното забавяне на делото. Проверката на ВСС установява, че през 2010 и 2011 година адвокатите на обвиняемите често отсъстват, а съдията от Софийския военноокръжен съд не се възползва навреме от правото си да назначи резервни защитници. За всичко това обаче вътрешният министър Цветан Цветанов обвини единствено шефа на съдийския съюз Мирослава Тодорова, което създаде поредния огромен скандал с ехо в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от България