ВСС насърчи шефа на Софийския апелативен съд да се върне на работа

ВСС насърчи шефа на Софийския апелативен съд да се върне на работа
Комисията по превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет (ВСС) препоръча на председателя на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов да продължи да изпълнява служебните си задължения. Това съобщиха от кадровия орган на съдебната власт в понеделник.

Шефът на САС обяви, че излиза в платен отпуск миналата седмица, след като поиска главният прокурор да провери всички твърдения в медиите по негов адрес. Става въпрос за публикация във вестник "24 часа", озаглавена:"Разпознаха съдия Пенгезов като приятеля на Октопода".

Ден преди това вътрешният министър Цветанов заяви, че действащ висш съдия има връзки с "Октопода". Цветанов не назова по име магистрата, но обясни, че името му фигурира в секретните материали по делото срещу Алексей Петров и компания.

Пенгезов, който е бивш шеф на Военно-апелативния съд, реагира на статията с пресконференция, на която заяви, че шефът на ДАНС Цветлин Йовче му се е обадил 20 минути преди съдът да разгледа мярката за неотклонение на Антон Петров – Хамстера. Шефът на спецагенцията казал на магистръта, че срещу него има анонимен сигнал за корупция. Пенгезов обяви, че обаждането може да бъде тълкувано като опит за оказване на натиск въпреки, че било "дружеско". Той напълно отрече да има връзки с "Октопода" и призова вътрешният министър да дойде и да го арестува, за да "видим как ще стане това".

След думите на Пенгезов и Цветанов и Йовчев биха отбой. Министърът каза, че не знае, защо Пенгезов се е разпознал в думите му, а Йовчев обяви, че в ДАНС няма сигнали срещу шефа на САС.

От комисията по етика на ВСС съобщават, че са разговаряли с Пенгезов на редовното си заседание. Комисията препоръча на Пенгезов да прекрати платения си отпуск и да продължи да изпълнява служебните си задължения.

Комисията ще поиска информация от главния прокурор има ли образувана проверка по този случай и разполага ли прокуратурата с други материали извън публикацията на в-к "24 часа". Освен това комисията ще се попита главният редактор на на "изданието Венелина Гочева дали авторът на материала поддържа все още истинността на информацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България