ВСС натиска за повишение на заплатите в съдебната система

Снимка: БГНЕС (архив)

Висшият съдебен съвет ще иска около 25 милиона лева допълнително за 2015 година за повишение на заплатите в съдебна система, научи в понеделник Mediapool от свои източници. Предстои среща на кадровиците на Темида с финансовия министър Владислав Горанов, защото искането на ВСС не е обезпечено през бюджета на системата.

Повишението на заплатите трябва да засегне всички магистрати, включително членовете на ВСС. От съвета настояват за около 12% по-високи заплати.

Ако финансовото министерство удовлетвори искането на ВСС, най-ниското брутно възнаграждение в системата ще стане 1849 лева. То е равно на две средни заплати в бюджетната сфера към последните четири месеца на 2014 година. Това ще означава и с около 400 лева по-високи заплати за самите членове на ВСС.

Натискът на съдебния съвет по темата е трудно да се обясни, предвид отношението на правителството по темата с бюджета на съдебната власт досега. В края на миналата година финансовото министерство отказа да изпълни исканията на ВСС и прокара бюджет, който е с над 30 милиона лева по-малък от необходимото изобщо за функционирането на съдебната власт през 2015 година.

Сега ВСС не тръгва на битка за тези пари, а иска 25 милиона лева за увеличение в заплатите в системата, която се ползва с критично ниско доверие в обществото. Отделно ще се искат и онези 30 милиона лева, които не достигат. Така ВСС ще си затвори вратите да иска и 1 лев за финансиране на реалната реформа в съдебната власт.

Съдебният съвет неведнъж е показвал, че не се влияе особено от обществени нагласи. По Коледа кадровиците на Темида гласуваха "на тъмно" отпускането на бонуси в размер на 34.28% върху основните заплати за себе си и всички магистрати. Това се случи на фона на тежките скандали и критики от ЕС за "гнилите ябълки" в българското правораздаване.

Източниците на финансиране за тези бонуси направиха скандала около тяхното отпускане още по-голям. Само 20 дни преди това правителството отпусна на ВСС 10 милиона лева, за да може съдебната власт да скърпи някак бюджетната година. Към септември 2014 година голяма част от съдилищата бяха пред фалит, защото нямаха пари да си платят дори и тока.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?