ВСС не даде на Филчев да повиши заплатата на прокурора Кържев

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението на главния прокурор Никола Филчев, да бъде определено персонално възнаграждение на районния прокурор на София Славчо Кържев.

Повечето магистрати са гласували против предложението, с което Славчо Кържев трябваше да добие ранг на прокурор от върховната прокуратура, за да получи по-голяма заплата. Такъв ранг в момента имат окръжните обвинители, а не районните, какъвто е Кържев.

Самият Филчев не участва в днешното заседание на ВСС.

Най-яростно срещу идеята за персонална заплата е възразила шефката на Софийския окръжен съд Нели Куцкова. "Това ще бъде позорно решение за ВСС, защото Кържев е личност, която се ползва с недобро мнение в обществото", бил един от аргументите ѝ.

Миналата година медиите съобщиха, че ръководствата на столичната градска и апелативна прокуратура поискаха отстраняването на Славчо Кържев. В становище на градска прокуратура, подписано от и.д. шефката Нели Дечева и заместниците ѝ Вичо Станев и Тодорка Миндова, се констатира незадоволителна работа на районните обвинители под ръководството на Кържев, след ревизия на делата им. Тогава Никола Филчев не се съобрази с оценките на магистратите.

Обсъжданото днес предложение за повишаване заплатата на Кържев също е подписано от и.д. шефката на Софийска градска прокуратура Нели Дечева, но е внесено във ВСС от Филчев. Юристи коментираха, че за една година Дечева едва ли е променила мнението си, по-скоро е била заставена да напише предложението, за да се спази формално процедурата.

Според внесеното от Филчев предложение, Кържев бил личност с чувство за отговорност и висока квалификация. Освен това ръководел най-голямата районна прокуратура в страната, където се извършвал най-голям обем работа.

Сред мотивите се посочва още, че шефката на Районния съд в София е запазила заплатата, която преди това е получавала като зам.председател на Градския съд. Юристи коментираха, че за подобно сравнение не може да става и дума, тъй като Кържев е понижен в длъжност при преместването му от Смолянската окръжна прокуратура в Софийската районна прокуратура. Преместването стана, след като Кържев преди години нареди арест за кореспондентите на вестниците "Труд" и "24 часа" в Смолян.

Не друг, а заместникът на Славчо Кържев - Петър Чалъмов, образува преди дни скандалното дело за хулиганство срещу журналисти, търсили информация за това дали премиерът Симеон Сакскобургготски има двойно гражданство. В деня, когато започнаха разпитите на колегите от Дарик радио и цялата гилдия се надигна срещу действията на прокуратурата, Славчо Кържев разпореди прекратяване на преписката след указание от Никола Филчев.

Две прокурорки от Плевен предложени за наказание

Окръжният прокурор на Плевен Евелина Попова е предложила на Висшия съдебен съвет подчинената ѝ Ваня Савова да бъде понижена в длъжност прокурор в Районна прокуратура - Плевен, поради липса на професионални качества. Окръжният прокурор Ваня Савова беше обвинена в нерегламентирани контакти с криминално проявено лице.

Евелина Попова е предложила още да бъде преместена Искра Ганева, прокурор в Окръжна прокуратура - Плевен, в друг съдебен район за срок от три години. Срещу Ганева има друго висящо дисциплинарно производство, но то не може да бъде завършено, защото тя не се явява на работа и си вади болнични листове.

Попова е запознала ВСС и с констатация на Националната лекарска комисия, която е установила, че шест от представените от Ганева листове са с неверни съдържание. От 1992 до 1996 година Ганева има непредадени в канцеларията на Районната прокуратура в Плевен 11 следствени дела и 15 дознания, като е установено, че има и забавени дела, обясни говорителката на ВСС Светла Иванова.

Двете предложения не са били разглеждани по същество, тъй като днес Попова казала, че е получила нови данни по случаите и иска да ги допълни към материалите. Следващият път двете прокурорки ще бъдат извикани, за да бъдат изслушани, което може и да стане на извънредно заседание на съвета, за да може да бъде взето решение.

Споделяне

Още от България