Шефът на Етичната комисия към съдебния съвет:

ВСС не е съд, за да установява вина на съдията по делото "Октопод"

Все още се чака дали македонските власти ще обвинят Румяна Ченалова за злоупотреба с $2.5 млн.

Румяна Ченалова. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) не може да изземе функциите на съда и да предприеме крайни мерки срещу Румяна Ченалова от Софийския градски съд (СГС), която гледа делото срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, известно като "Октопод".

Това коментира в сряда пред БНТ шефът на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров по повод воденото в Македония разследване, по което съдия Ченалова се оказа заподозряна за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак".

По думите му съдебните кадровици не могат да вземат никакво решение по отношение на съдийката преди да стане ясно дали тя ще бъде обвиняема или не. Тодоров обаче не коментира хипотезата в етичния кодекс на магистратите, според която дори наличието на съмнение е достатъчно, за да се приеме, че е налице уронване престижа на съдебната власт.

В момента ВСС изчаква главния прокурор Сотир Цацаров да получи актуална информация за намеренията на македонските си колеги. Именно чрез съдебна поръчка от прокуратурата, съветът получи всички данни от разследването, по което е заподозряна съдия Ченалова.

То е започнало през 2004 г. за източване на близо 8 млн. евро от "Македония табак". Според публикации в македонските медии управителят на фирмите "Интернационал 7"и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Съществуват данни, че по онова време Румяна Ченалова, като адвокат е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър обаче липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.

Другата фирма – кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг "Тивамекс", чийто изпълнителен директор е Тинко Василев – бивш изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора – БТ".  В края на 90-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз инижнеринг" (която се занимава с фуражи), припомня сайтът "Правен свят".

При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на "Хранссервиз инженеринг", които са били взимани от съда от адвокат Бечева-Ченалова, съобщи наскоро в. "Капитал".

Ясен Тодоров коментира още в сряда, че въпреки наличието на доста скандални факти около кариерата на новоназначения шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, ВСС няма как да се занимае с дисциплинарно производство срещу него, тъй като всички давностни срокове вече са изтекли. Петров бе назначен от градския прокурор Николай Кокинов, който в момента е предложен от Сотир Цацаров за наказание във връзка с нарушение на случайния принцип за разпределение на делата.

Запитан дали смята, че синът на медийния магнат Ирена Кръстева и бивш депутат от ДПС – Делян Пеевски, е способен да работи като следовател, след като близо 8 години е бил вън от системата (като зам.-министър на извънредните ситуации в кабинета "Станишев" и депутат в 41-ото НС – бел.ред.), Тодоров заяви, че не знае какви са професиопналните намерение на колегата му, но сигурно е подготвен.

Шефът на Етичната комисия към ВСС добави, че колегите му са били длъжни да уважат желанието на Пеевски и да го възстановят на работа в столичното следствие, щом е изтекъл мандатът му като народен представител. Той бе върнат в системата миналата седмица с 18 гласа "за" без абсолютно никакво обсъждане и дебат. По информация на "Дневник" веднага след възстановяването си като магистрат, Пеевски е излязъл в неплатен отпуск.

Споделяне

Още по темата

Още от България