ВСС не избра апелативен прокурор на София, но сътвори нов скандал

Борис Велчев: Омерзен съм от пошлото издигане на таен фаворит

От ляво на дясно: Б. Велчев, Б. Джамбазов, Г. Стоянова, Й. Стоев. Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет сътвори в четвъртък нов кадрови скандал, след като отхвърли кандидатурата на Божидар Джамбазов за апелативен прокурор на София, а половината от членовете му формираха задкулисно мнозинство в подкрепа на бившия зам.-шеф на следствието Йордан Стоев. В крайна сметка ВСС се провали за втори път в опитите си да избере шеф на тази прокуратура, а главният прокурор Борис Велчев напусна заседанието видимо ядосан. Той наруши обичайния си дипломатичен тон и изрази "омерзението си" от гласуването на част от хората в т. нар. "правителство на магистратите". Велчев открито обяви подкрепата си за Джамбазов и го обяви за "един от най-големите професионалисти в системата".

Заместник-председателят на Софийската градска прокуратура има впечатляващи успехи във визитката си. Той постигна осъдителни присъди по серия тежки ключови дела, сред които делото за източването на Кремиковци, което се води срещу Александър Томов, серия от присъди срещу Вальо Топлото по мегаделото "Топлофикация-София" и окончателна присъда за пране на пари от контрабанда на цигари за Петър Петров – Амигоса. Единственият момент от кариерата на Джамбазов, който хвърли сянка върху досието му, бе становището му, че вътрешният министър Цветан Цветанов може да чете безнаказано СРС-та от парламентарната трибуна.

Въпреки тази визитка и подкрепата на главния прокурор без обяснение общо 10 от присъстващите 21 членове на ВСС обявиха подкрепата си за Йордан Стоев, който в момента е заместник-апелативен прокурор на София. Джамбазов остана на второ място с едва 6 гласа, а Галина Стоянова (също зам.-шеф в апелативната прокуратура) остана трета с 4 гласа. При балотажа Джамбазов и Стоев събраха по 10 гласа, което означава, че ВСС трябва за трети път да обяви конкурс за поста.

Между двете гласувания Борис Велчев призова хората, които подкрепят Стоев, да изразят публично какво виждат в него. Единствен се обади бившият шеф на Софийския районен съд Иван Колев, но изказването му се вписа в поредния кадрови фарс на ВСС.

Колев обясни, че е работил с Джамбазов по известно дело и не е доволен от неговата работа, защото прокурорът повече се явявал по медиите, а после делото имало проблеми в съдебна фаза. Така и не се разбра кога членът на ВСС е работил с прокурора, защото шеф на районния съд и прокурор на окръжно ниво нямат никакви допирни точки, а твърдението за екипна работа звучи абсурдно. После Колев заяви, че познава отлично "Данчо" (Йордан Стоев) и е много доволен от работата му, но две-три изречения по нататък не успя да си спомни точно името му. Други членове на ВСС не се изказаха между двете гласувания.

Преди вота обаче Джамбазов беше нападнат от градския прокурор от времето на Никола Филчев Нестор Несторов, който припомни историята от 2006 година, когато името на прокурора изскочи от тефтерчето на арестуван за разпространение на детско порно. Тогава Джамбазов обясни, че познава въпросния човек покрай свои приятели, които са го водели по събирания. Несторов, чийто избор за член на ВСС също предизвика серия от скандали, не пожела да зададе лично на Джамбазов въпроси относно този случай и предпочете да го атакува в гръб.

"Омерзен съм от пошлия начин, по който някои членове на Висшия съдебен съвет формираха мнозинство в подкрепа на таен фаворит, който далеч не е сред най-изявените професионалисти в прокуратурата", каза Велчев след гласуването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?