ВСС не избра шеф на Софийския апелативен съд

Недим Генджев "прокле" всички гласували за опонента на Веселин Пенгезов - Стефан Гроздев

Веселин Пенгезов Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет не успя в сряда да избере председател на Софийския апелативен съд, след като нито един от двамата кандидати не събра необходимите 13 гласа в своя полза.

Стефан Гроздев бе близо до успех, защото за него гласуваха 11 членове на съвета, а в полза на Пенгезов се произнесе само един.

Основният проблем в този конкурс бе, че нямаше кандидат, който да има безупречно досие. Срещу Стефан Гроздев все още се води прокурорска проверка по сигнал на Недим Генджев заради решението за регистрация на ръководството на главното мюфтийство. Той обвинява съдията, че е взел подкуп от 350 000 евро.

Самият той се появи в сряда пред сградата на ВСС, където проведе кратък мълчалив протест и дори прочете "молитва-проклятие" "към онези, които ще гласуват за Стефан Гроздев". След това уточни, че досега само три пъти е прибягвал до подобна молитва и тя винаги е действала до един-два месеца.

Веселин Пенгезов има още по тежък сблъсък с държавното обвинение. В началото на тази година срещу него бяха повдигнати четири обвинения за участието му в аферата “ОПАК”, която разтърси магистратурата в началото на тази година. Поради това моралните му качества бяха поставени под съмнения.

След гласуването Пенгезов обвини Висшия съдебен съвет, че все още изпълнява политическата поръчка. Без да споменава директно името на Делян Пеевски, съдията каза, че депутатът от ДПС все още е на власт и може да издава нареждания. За финал Пенгезов каза, че отново ще се кандидатира за шеф на Софийския апелативен съд. Стефан Гроздев каза, че ще помисли по този въпрос.

В деня на избора сайтът “Биволь” публикува информация за купен от Стефан Гроздев апартамент в Париж на твърде занижени цени. В имотната декларация на Гроздев пише, че жилището е купено за 115 000 евро и е с големина 35 квадратни метра. “Биволь” информира, че в този район на града цените на квадратен метър вървят по най-малко 10 000 евро, а Гроздев е купил жилището 3 пъти по-евтино. Съдията коментира, че брокерът му бил много добър.

По време на избора членовете на ВСС не проведоха особено активна дискусия. Нито един от тях не подкрепи някого измежду кандидатите. Калин Калпакчиев каза, че нито един от двамата няма необходимия авторитет да ръководи най-големия и важен апелативен съд в страната. Соня Найденова имаше забележки към техните концепции. Така още преди гласуването стана ясно, че избор по всяка вероятност няма да има.

До провеждането на нов конкурс Стефан Гроздев ще продължи да ръководи апелативния съд като негов временен председател.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?