ВСС не пита Ченалова за участието на своите членове в "Яневагейт"

Владимира Янева не се яви за очната ставка с бившата си приятелка

Ченалова и Янева

Членовете Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) дори не са попитали бившата съдийка Румяна Ченалова за контактите на хората от самия ВСС с Владимира Янева. Това обяви Ченалова след второто си изслушване пред комисията, което се състоя в понеделник.

По време на него бе планувано да се проведе импровизирана очна ставка между Ченалова и нейната бивша шефка и приятелка от Софийския градски съд Владимира Янева. Идеята бе свидетелските показания на двете да бъдат дадени едновременно, защото Янева обяснява, че не помни какво е говорила, а Ченалова потвърждава всичко от изтеклите записи.

Владимира Янева обаче не дойде лично, а изпрати своя адвокат Антон Станков (бивш правосъден министър от кабинета "Сакскобургготски"), който отново потвърди, че клиентката му не помни нищо.

Румяна Ченалова е била питана дали знае кой е мистериозният мъж от записите и дали се е срещала с премиера Бойко Борисов. Бившата съдийка каза пред журналистите, че се е виждала с министър-председателя след избухването на скандала "Белведере", последвал изказването на френския посланик Ксавие дьо Кабан.

"Интересно, никой не ме попита за членовете на ВСС (замесени в "Яневагейт"). Само за Бойко Борисов ме питаха. За членовете (на ВСС) бих могла да им кажа, че наистина са в близки отношения (с Владимира Янева). Че Милка Итова е идвала в Софийския градски съд, често съм я виждала да идва там, в кабинета на съдия Янева. Дори Милка Итова върна едно предложение на съдия Янева за дисциплинарно производство за съдия Елка Пенчева. Върна го на ръка. Виждала съм и адвокат Тодоров (Иван Тодоров) често на етажа, в кабинета ѝ. За Димитър Узунов и Ясен Тодоров – аз за първи път го чух от нея. Иначе като слух си стои в публичното пространство", обясни Ченалова пред медиите след изслушването.

От записите по "Яневагейт" се разбира, че Димитър Узунов е човекът на Бойко Борисов във ВСС. Заедно с Ясен Тодоров те са описани като "най-оправните" във ВСС и като хората, които се занимават с лобитата.

Ченалова обясни, че Владимира Янева ѝ е разказвала какво се опитва да направи, за да "овладее възможността да ѝ бъде образувано дисциплинарно или наказателно производство" заради "Червей". Делото срещу Янева по "Червей" се води за разрешаване на незаконно специално разузнавателно средство.

"След (започването на) аферата "Червей" започнаха първите срещи (на Янева) с членове на ВСС, с главния прокурор. Да, чувала съм, че главният прокурор се опитва да помогне на съдия Янева. Това ще бъде добросъвестно записано от разследващия орган. Не е било само един път да ми разказва такива неща. Скандалът е грозен, защото показва една системна намеса, обвързаност на изпълнителната със съдебната власт. Но за радост, медиите се интересуват от този скандал", каза Ченалова.

Бившата съдийка обясни, че точно преди да тръгне да говори пред ВСС е получила поредната си призовка да се яви в следствието. Това ще се случи в сряда. "Предполагам, че или ще е по записите или по отделените материали от Етичната комисия, пратени на прокуратурата във връзка с моите твърдения, че съдия Янева ми е предлагала пари", предположи тя.

В понеделник пред Етичната комисия на ВСС бяха привикани още адвокатите Иван Тодоров, Момчил Мондешки, Теодора Дренска и Христов. Кой е адвокат Христов така и не стана ясно. Причината за призоваването им бяха показанията на Румяна Ченалова, че те са били близки до Владимира Янева.

Момчил Мондешки е достатъчно известен. Множество медийни публикации го посочват като близък до бившото ръководство на Софийския градски съд. От записите по "Яневагейт" се разбира, че Теодора Дренска е приятелката на Владимира Янева, която ѝ казала за предстоящото "опраскване". Дренска е бивш депутат от НДСВ, чийто контакти присъстваха в тефтерчето на Красьо Черничкия с ланците.

Най-известният адвокат Иван Тодоров е професор по административно право и един от управляващите съдружници в кантората "Георгиев, Тодоров и ко".

От всички тях се появи само адвокат Иван Тодоров. Той се беше подготвил с пълна статистика за делата, които неговата кантора бе водила пред Софийския градски съд. От над 100 дела само три са се паднали на Румяна Ченалова, обясни адвокат Тодоров.

Той каза, че делата са били твърде елементарни, за да има някакви съмнения по тях и решенията на съдия Ченалова са потвърдени от горната инстанция. Адвокат Тодоров каза, че неговата кантора няма никаква полза от лоби в българската съдебна система, защото се занимава основно с международни арбитражи.

На днешното заседание на Етичната комисия трябваше да бъдат изслушани председателят ѝ Ясен Тодоров и колегите му Димитър Узунов и Милка Итова, чиито имена се споменават от Янева в записите. От комисията обявиха, че няма да говорят пред медиите след заседанието.

Въпреки това комисията даде сигнал, че прави някакви усилия да провери обективно същината на скандала. Тя ще поиска от сайта „Биволъ” цитираната от него аудио експертиза на записа, изготвена от неназован реномиран международен институт.

Отделно комисията ще изиска от прокуратурата информация дали вече е назначена експертиза на записа от вещо лице в България. Ако има такава, комисията ще помоли наблюдаващия прокурор да предостави резултатите от нея. Последната молба до прокуратурата на България е за налична информация за регистрираните трафични данни на мобилния телефон на Владимира Янева за месец февруари 2015 година, ако такива са събрани по делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България