ВСС не се реши да прави проверка на задкулисието в съдебната власт

Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет дискутира над два часа в четвъртък, но не взе решение по писмото на Съюза на съдиите в България, с което бе призован да провери тежките съмнения за задкулисни договорки при кадруването на магистрати.

Съдийската организация взе повод от последните скандали с изтекли подслушани разговори с участието на прокурори и призова кадровиците на Темида да проверят всички факти по тях. Първо избухна скандалът с градския прокурор Николай Кокинов,  който бе един от тримата участници в разговора от Банкя. Преди половин месец пък се стигна до скандала “Ситнилски”, който постави тежки въпроси за лобизма в съдебната система и шантажирането на неудобни магистрати чрез СРС-ата.

От дискусията по писмото се разбра, че голяма част от членовете на Висшия съдебен съвет смятат, че си вършат добре работата и не е нужно да се прави повече. Само трима от тях предложиха да се извърши проверка на Софийската градска прокуратура (СГП) заради замесването на Кокинов в скандала – Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Незабравка Стоева.

Техните аргументи бяха, че съмненията трябва да се изчистят заради недоверието на обществото, а и защото само след седмица предстои избор на нов шеф на СГП.

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли възможността комисия от членове на ВСС да прави проверка на прокурорски дела, защото тя няма такива правомощия по закон. По думите му “камъчето в обувката, която стяга много хора” е фактът, че след седмица ще бъде избран нов градски прокурор на София. Той обясни, че единствената възможност на ВСС да реагира на призивите на съдиите е да възложи извънредна проверка на градската прокуратура, но тя да бъде извършена от прокурорския инспекторат. В същото време Цацаров каза, че ако това решение бъде взето, то ВСС трябва да отложи избора на шеф на СГП. Такова решение обаче не бе взето и съдебният съвет ще продължи по план с кадруването.

Нека спрем да се делим на добри и лоши

Извън съветите към ВСС, Цацаров отправи и призив към колегите си да спрат делението помежду си. Той не говори директно за лобита във Висшия съдебен съвет, но изказването му бе адресирано именно в тази посока.

“Лошите са тези, които крепят статуквото. Добрите са едно мнозинство, което прокарва декларации. Ако разделението в съвета (на добри и лоши) продължава, ние няма да свършим нищо. Тогава те (магистратите) ще ни питат какво правим всеки ден. Така ако я караме, ще си тръгнем всичките заедно. Не мен не ми пука, че ще си тръгнем, но после няма да можем да погледнем колегите в очите”, каза Цацаров, обяснявайки, че е откровен с колегите си.

Публична тайна е, че във ВСС има няколко основни центъра на власт, които в зависимост от въпроса, който трябва да се реши, намират пресечени точки. Мнозинството през последните месеци охотно защитава тезите на главния прокурор, а преди това особено видимо бе влиянието на шефа на Върховния административен съд Георги Колев. Съюзът на съдиите в България също може да разчита на подкрепа от няколко члена на ВСС, но поради малкия им брой те често остават твърда опозиция.

Обсъждането на декларацията на ССБ също показа, че повечето от членовете на съвета, също като предшествениците си, са склонни да отхвърлят напълно тезите на съдийската организация.

Понякога това се случва с почти абсурдни аргументи и пример за това на заседанието в четвъртък даде Светла Петкова. Тя обяви писмото на Съюза на съдиите в България за нелегитимно, защото членовете на управителния съвет на организацията не знаели за него. Бившата съдийка дори се впусна в обяснения на какъв адрес бил регистриран офиса на ССБ. Според нея е “унизително”, че на същия адрес била регистрирана фирма за търговия с машини.

В същия тон се включи и Мария Кузманова, но тя започна да разобличава вражески медии, които били в някаква връзка с членове на ВСС, които от своя страна били близки до Съюза на съдиите. Според нея Mediapool и “Правен свят” пускали материали на своите страници в момент, в който някои от тези членове на ВСС напуснели за кратко заседанието на съвета. Кузманова обясни още, че Mediapool е подменял материалите си за избора на апелативен прокурор на София, което е лъжа.

Останалите от мнозинството във ВСС не паднаха до този тон, но като цяло обясниха, че няма нужда от проверка в Софийската градска прокуратура, Кокинов е уволнен, замесените в скандала “Ситнилски” се проучват и това е достатъчно в борбата със задкулисието в съдебната система.

Поради липса на конкретни предложение по писмото на съдиите, представляващият член на ВСС Соня Найденова прекрати дискусията без решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?