ВСС не успя да избере градски прокурор на София

ВСС не успя да избере градски прокурор на София

Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере в четвъртък градски прокурор на София, след като никой от тримата кандидати за поста не получи необходимите 13 гласа.

Кандидати бяха прокурорът от градската прокуратура Ваня Илиева, заместник-ръководителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев и следователят Бойко Атанасов.

При гласуването във ВСС се стигна до рядко срещан силно негативен вот и нито един от кандидатите не получи повече от 5 гласа в своя полза. Илиева и Алексиев получиха съответно 5 и четири гласа в своя полза, а следователят Бойко Атанасов едва три.

При балотажа между Ваня Илиева и Руси Алексиев се стигна до равенство от едва 4 гласа за тях. Така ВСС ще трябва да обяви нов конкурс за позицията, което означава, че поне още два месеца градската прокуратура ще остане без постоянен шеф.

С проваления вот кризата в ръководството на ключовите столични прокуратури се задълбочава.

Позицията на градски прокурор в София бе овакантена заради предизборния скандал с изтеклите записи от разговори в дома на Бойко Борисов в дома му в Банкя. Сред събеседниците му беше тогавашният прокурор на София Николай Кокинов, чиито "откровения" предизвикаха незабавна реакция и той подаде оставка от шефския пост.

Ръководният пост в Софийската апелативна прокуратура също е вакантен, след като Ангел Илиев напусна заради скандал със случайното разпределение на делата. ВСС веднъж вече се провали в опита си да избере заместник на Илиев.

Изслушването на тримата кандидати продължи около 3 часа. Те представиха множество идеи за частична реформа на градската прокуратура, но членовете на ВСС решиха да не им гласуват доверие.

Най-обстойното изказване по време на обсъждането направи главният прокурор Сотир Цацаров. Той се изказа положително за всеки от тримата, но ясно показа на членовете на ВСС, че има и забележки към всеки от кандидатите. Посланието бе схванато и ВСС не избра нито един от тях.

Цацаров хареса концепцията на Ваня Илиева, но обясни, че няма административен опит. За Руси Алексиев каза, че концепцията му е много добре структурирана, но не познава добре колектива в градската прокуратура. Бойко Атанасов бе похвален основно за откровения си тон и доброто познаване на техническата част от работата.

В крайна сметка обаче Цацаров призова членовете на ВСС да гласуват по съвест и показа, че няма да подкрепи явно нито един кандидат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?