ВСС не вижда грешки при кадруването на магистратите

ВСС не вижда грешки при кадруването на магистратите

Въпреки повсеместните критики срещу кадруването в магистратурата във Висшия съдебен съвет (ВСС) продължават да не виждат проблема при себе си. В четвъртък представляващият ВСС пред другите институции член на съвета Анелия Мингова заяви, че вече има заявка т. нар. правителство на съдебната власт "да кадрува обективно".

Предния ден Народното събрание прие доклада за работата на ВСС с препоръката да се изготвят правила за обективно атестиране на съдии, прокурори и следователи. Мингова съобщи, че промени в правилника, по който се кадрува, трябва да има до края на октомври.

В отговор на въпрос на Mediapool обаче тя отхвърли критиките, че членовете на съвета гласуват за определен кандидат с предварителна нагласа, без да се водят от обективните оценки. Тя даде за пример най-критикуваното решение на ВСС за избора на ген. Веселин Пенгезов за шеф на Софийския военно апелативен съд.

Според нея недоволството срещу това решение е нормално предвид факта, че другите кандидати за поста са били отхвърлени. Проф. Мингова обясни още, че ако е имало някакъв проблем в кандидатурата на Пенгезов, то критиките е трябвало да се отправят преди гласуването.

"Когато се гласува за хора, няма как да липсва субективният момент", добави Мингова.

"Знае се, че имаше големи очаквания за един друг пост в съдебната система да се назначи определен човек, но това така и не се случи", коментира тя, индиректно посочвайки нереализираната кандидатурата на Светлин Михайлов за шеф на Софийския градски съд.

ВСС обаче показа готовност да изпълни правителствения план за реформа на съдебната система, който в сряда бе представен пред Европейската комисия. По думите на Мингова до края на тази година съветът трябва да е готов с анализ и оценка на извършената досега реформа в магистратурата, както и да се очертаят конкретни действия за следващата година.

Тя допусна възможността част от съдилищата все още да се съпротивляват срещу решението за публикуване на всички съдебни актове в Интернет. В момента в съдебната система се изпълнява проект по Оперативна програма "Административен капацитет" за създаване на софтуер и назначаване на служители, които да оформят и публикуват съдебните решения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?