ВСС неприятно изненадан – офисите му вече са на “Шалом”

ВСС неприятно изненадан – офисите му вече са на “Шалом”

Висшият съдебен съвет (ВСС) бе неприятно изненадан в сряда, когато научи, че преди ден правителството е предоставило помещенията му, намиращи се на “Съборна” 9, на еврейската организация “Шалом”. Кабинетът не е посочил мотиви за решението си, взето на подпис, нито е предложил алтернативно помещение за ВСС. 

Председателят на бюджетната комисия във ВСС Андрей Икономов заяви,че ще бъде заведено дело във Върховния административен съд (ВАС). Освен това ще се настоява решението на МС да не влиза в сила до окончателното произнасяне на ВАС.  Висшите магистрати са обезпокоени, че или остават на улицата, или ще трябва да плащат огромен наем на “Шалом”.

Предложението на председателя на ВАС Константин Пенчев за изготвянето на декларация, с която да се изрази тревогата на ВСС за създалата се ситуация, не бе прието и вероятно ще се гласува на следващото заседание. 

Андрей Икономов, който е съдия във ВАС, заподозря “висши държавни интереси” зад предоставянето на двата етажа на “Шалом”, без да уточнява подробности. Председателят на еврейската организация и бивш кандидат за евродепутат от БСП Емил Кало обясни пред Mediapool, че сградата е била тяхна собственост, навремето е била национализирана, а  по-късно държавата ѝ е надстроила етаж и половина (в момента преустроени на два ). При реституцията на “Шалом” били върнати четири етажа, но без надстроения, както било по закон. Сега предложението в МС било внесено от Министерството на финансите, по предложение на областната управа на София, обясни Кало.

Преди време на ВСС му бе предоставена друга сграда на улица “Екзарх Йосиф”. В нея е вложена и немалка сума за ремонт, но в момента пустее, защото министърът на правосъдието в оставка Георги Петканов не одобрява разходите. След влизането в сила на третата конституционна поправка капиталовите разходи за съдебната власт минаха в ръцете на правосъдния министър.

Учебната база на следствието – приют за пияници

Освен с квартирните си проблеми, висшите магистрати се занимаха за около 20 минути с цените в учебната база на Националната следствена служба на Витоша. Още преди два –три месеца шефът на националното следствие Ангел Александров е внесъл обезпокоителна точка, че “Трендафила” (името на базата) се е превърнал в приют за пияници.

“Надценката е много малка, само пет процента, и привличала любителите на чашката от съседните села”,  обясни един от висшите магистрати. Втори предложи да се въведе категоризация на легловата база, а трети излезе с радикалното предложение за 60% увеличение на цените в барчето на “Трендафила”.

В крайна сметка ВСС реши да продължи дискусията около цените на спиртните напитки в учебната база на следващото си заседание.           

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?