ВСС никога не е проверявал Пеевски като следовател

Делян Пеевски, сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) никога не е проверявал неуспелият шеф на ДАНС, медиен магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, докато е бил в следствието. Той не е придобил и статут на несменяемост, на който магистратите с 5-годишен стаж имат право и е можело да бъде освободен от системата по всяко време, съобщи в понеделник вестник "Сега".

Вестникът спечели дело срещу ВСС, защото кадровият орган на Темида предпочете да скрие информацията за Пеевски, която иначе за всички други магистрати е публична. Основанието за отказа бе, че депутатът от ДПС не бил съгласен с предоставянето ѝ.

С криенето на информация за атестацията на Пеевски ВСС демонстрира специално отношение към депутата.

"Не е известен случай магистрат да е бил питан дали е съгласен тези данни да бъдат публично оповестявани" , а "отказът на съвета да даде информация за Пеевски е в очевиден контраст с практиката му", се казва в решението на Софийския административен съд по делото.

Тезата на съвета беше, че ако информацията бъде дадена, ще бъдат накърнени правата и интересите на депутата.

По документи той има над 9-годишен стаж на магистрат, без да е бил повече от няколко месеца в следствието. По закон с навършване на 5-годишен стаж магистратите се атестират, за да получат статут на несменяемост.

През 2014 г. въпреки старанието на ВСС да запази магистратското място на Пеевски, той сам отказа да се върне в съдебната власт, в която влезе през 2005 г. без нужния стаж и с протекциите на тогавашния шеф на националното следствие Ангел Александров.

Наскоро "Капитал" също спечели дело срещу градския прокурор Христо Динев, който отказа да предостави информация за това по колко дела е работил Пеевски като следовател.

Върховният административен съд обаче отмени отказа и стана известно, че Делян Пеевски не е работил по нито едно досъдебно производство или дело по времето, по което е бил на служба в столичното следствие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?