ВСС няма да уволнява следователка, нашумяла в корупционен скандал

ВСС няма да уволнява следователка, нашумяла в корупционен скандал

Висшият съдебен съвет (ВСС) е прекратил дисциплинарното производство срещу следователя от Национална следствена служба (НслС) Татяна Шарланджиева, стана ясно в сряда. Тя участваше в разследването по делото “Топлофикация – София“, но бе отстранена след като бяха засечени разговори между нея и шефа на консултантската фирма “Фронтиер“ Красимир Георгиев.

В началото на май т.г. стартира досъдебно производство срещу нея по подозрение, че е осуетила наказателното преследване срещу Георгиев, като му е давала информация за хода на разследването за източването на “Топлофикация - София”.

Бившият зам.-министър от екипа на Румен Овчаров Корнелия Нинова фигурира в кориците на това дело като “подбудител” и “помагач” на близката си приятелка Шарланджиева.

Въпреки този солиден контекст ВСС реши, че няма мотиви да я уволни от поста следовател, защото всички доказателства, събрани срещу нея, са със специални разузнавателни средства, които не се приемат като доказателство пред съда.

С това си решение съдебният съвет практически показа двоен подход към дисциплинарните процедури. Само преди седмица ВСС уволни зам.-апелативния прокурор на София Николай Ганчев за уронване на престижа на съдебната власт. И в двата казуса във вестниците изтекоха разпечатки от разговорите на съответно Шарланджиева с Георгиев и на Ганчев с русенския бизнесмен Илиян Пенев – Мацола. За приближения до бившия главен прокурор Николай Ганчев обаче бе счетено, че той е уронил престижа на магистратура в момента, в който широката публика е разбрала за репликата му „Оферирай!“, отправена към Мацола.

Пред Шарланджиева остана „заплахата“ да бъде наказана с “порицание“ или “забележка“ тъй като има данни, че не е положила достатъчно усилия за съхранението на документация по друго водено от нея дело. Очаква се новият шеф на НСлС Бойко Найденов да преразгледа тези нарушения и да внесе подобни искания до т.нар. правителство на съдебната власт.

Досъдебното производство срещу Шарланджиева бе образувано по сигнала на бившия председател на следствието Ангел Александров до ВСС.

Споделяне

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?