ВСС няма да уволнява следователка, нашумяла в корупционен скандал

ВСС няма да уволнява следователка, нашумяла в корупционен скандал

Висшият съдебен съвет (ВСС) е прекратил дисциплинарното производство срещу следователя от Национална следствена служба (НслС) Татяна Шарланджиева, стана ясно в сряда. Тя участваше в разследването по делото “Топлофикация – София“, но бе отстранена след като бяха засечени разговори между нея и шефа на консултантската фирма “Фронтиер“ Красимир Георгиев.

В началото на май т.г. стартира досъдебно производство срещу нея по подозрение, че е осуетила наказателното преследване срещу Георгиев, като му е давала информация за хода на разследването за източването на “Топлофикация - София”.

Бившият зам.-министър от екипа на Румен Овчаров Корнелия Нинова фигурира в кориците на това дело като “подбудител” и “помагач” на близката си приятелка Шарланджиева.

Въпреки този солиден контекст ВСС реши, че няма мотиви да я уволни от поста следовател, защото всички доказателства, събрани срещу нея, са със специални разузнавателни средства, които не се приемат като доказателство пред съда.

С това си решение съдебният съвет практически показа двоен подход към дисциплинарните процедури. Само преди седмица ВСС уволни зам.-апелативния прокурор на София Николай Ганчев за уронване на престижа на съдебната власт. И в двата казуса във вестниците изтекоха разпечатки от разговорите на съответно Шарланджиева с Георгиев и на Ганчев с русенския бизнесмен Илиян Пенев – Мацола. За приближения до бившия главен прокурор Николай Ганчев обаче бе счетено, че той е уронил престижа на магистратура в момента, в който широката публика е разбрала за репликата му „Оферирай!“, отправена към Мацола.

Пред Шарланджиева остана „заплахата“ да бъде наказана с “порицание“ или “забележка“ тъй като има данни, че не е положила достатъчно усилия за съхранението на документация по друго водено от нея дело. Очаква се новият шеф на НСлС Бойко Найденов да преразгледа тези нарушения и да внесе подобни искания до т.нар. правителство на съдебната власт.

Досъдебното производство срещу Шарланджиева бе образувано по сигнала на бившия председател на следствието Ангел Александров до ВСС.

Споделяне

Още от България