ВСС няма да влиза във война с Цветан Цветанов

ВСС няма да влиза във война с Цветан Цветанов

Този Висш съдебен съвет няма да тръгне към ескалация на напрежението и война с другите институции, заяви в понеделник председателят на етичната комисия на ВСС Цони Цонев в отговор на журналистически въпроси за липсата на реакция на съвета по повод постоянните нападки на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу съдии. Близо 100 столични съдии, както и техни колеги от Сливен, Ловеч и Димитровград, поискаха от ВСС да реагира на атаките на изпълнителната власт и да защити независимостта на магистратите. До този момент реакция няма, а нагласите в съвета клонят към премълчаване на случилото се.

Според Цони Цонев начинът за решаването на проблема е воденето на "позитивен диалог" с другите власти. В момента ВСС не води какъвто и да е диалог по проблема с нападките между вътрешния министър и съдиите. Цонев бе избран по предложение на ГЕРБ за съдебен инспектор, но бе принуден да си подаде оставката след силен обществен натиск. Отпорът бе даден основно от група от 8 неправителствени организации.

През последния месец на два пъти Цветанов атакува председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова за работата ѝ по конкретни дела, а впоследствие се оказваше, че министърът е разпространявал невярна информация във вреда на магистрата. Съдия Тодорова заведе дело за клевета.

По същото време ГДБОП кръсти една от своите операции Р.А.Л.И.Ц.А. на името на столичния съдия Ралица Манолова, която бе решила една от мерките си за неотклонение не по вкуса на полицията. ВСС подмина с мълчание и признанието на Цветанов, че постоянно си говори с определени съдии, които са и добрите магистрати според него.

"Всеки съдия сам трябва да отстоява своята независимост", заяви членът на ВСС Божидар Сукнаров. Преди 2 години членовете на Висшия съдебен съвет пуснаха единствената си досега критична позиция към управляващите от ГЕРБ по повод предложението да се въведе задължителен допуск до класифицирана информация за тях. Това щеше да ги направи зависими от изпълнителната власт, защото щеше да наложи да минават през задължителна проверка от службите.

В понеделник етичната комисия във ВСС проведе нарочно открито заседание, за да се обсъдят мерките за "актуализация на Стратегията за борба с корупцията на ВСС". На заседанието бяха поканени същите неправителствени организации, които остро разкритикуваха избора на Цони Цонев за съдебен инспектор. Представители изпратиха единствено "Прозрачност без граници", чийто бивш изпълнителен директор е правосъден министър, Центърът за изследване на демокрацията и мрежата от неправителствени организации в Разград в лицето на нейния председател Георги Милков. При откриване на заседанието Цонев изрази учудването си от отсъствието на представителите на гражданския сектор.

"Искаме коректив и поглед отвън", заяви Цонев на присъстващите. Впоследствие обаче се разбра, че Цонев разбира като "упрек" всяко конкретно предложение на гражданите. По време на заседанието основно говори Георги Милков, който заяви, че преди половин година неговата организация е представила своите препоръки на ВСС, но отговор е нямало. Той даде за пример "скандалното" публикуване на декларациите за конфликт на интереси на магистратите само с инициали на имената им.

"Десет страници с препоръки сме направи преди 6 месеца. Нищо не е направено. Предполагам колегите от другите неправителствени организации не виждат развитие и заради това не са тук. Няма смисъл от такъв диалог", каза Милков.

След като се засегна от упреците, Цонев обеща да постави за обсъждане въпроса с публикуването на декларациите с пълните имена на магистратите. Напънът на съвета да демонстрира диалог с гражданския сектор бе предшестван от обещанието на правосъдния министър Диана Ковачева ВСС да направи пълен преглед на своите действия за борба с корупцията в системата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?