След като подаде сигнал срещу шефа на спецпрокуратурата

ВСС образува дисциплинарка срещу критик на Цацаров

Бойко Атанасов предупреди, че е обект на натиск още преди месец

Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува в сряда дисциплинарно производство срещу следователя Бойко Атанасов, станал известен с критиките си срещу главния прокурор Сотир Цацаров, а в последно време и срещу шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Решението бе взето единодушно от колегията, по предложение на градския прокурор на София Емилия Русинова. В дисциплинарния състав по случая влязоха Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова.

Мотивите за производството срещу Атанасов така и не бяха обявени, но очевидно става въпрос за последните му изказвания срещу Иван Гешев, за когото следователят наскоро обяви, че е подавал и сигнал във Върховната касационна прокуратура (ВКП).

В началото на февруари Атанасов сам разкри пред телевизия "BiT", че е обект на натиск заради разкритията му, че Гешев е сключил "срамно споразумение" по делото за крупни данъчни измами, станало известно с името на МВР акцията "Недосегаемите".

Следователят уточни, че действията срещу него започнали още след участието му през септември м.г. в предаването "Честно казано" на Люба Кулезич. Тогава той спомена за "пазарлък с организирани престъпни групи" и "сключване на срамни споразумения" между Гешев и обвиняеми по въпросното дело.

Самият Атанасов бе работил по разследването, образувано още през 2010 г., като по думите му ставало въпрос за данъчни престъпления за милиарди и групата се признала за виновна. Впоследствие обаче Иван Гешев, който по онова време още бе в Софийската градска прокуратура, сключил "тайно споразумение" с част от членовете на бандата.

"Бил ли е запознат г-н Цацаров с това споразумение", запита риторично в началото на февруари Бойко Атанасов пред журналиста Сашо Диков.

От участието му в предаването стана ясно, че той е изпратил сигнал по случая до ВКП през ноември м.г., след което били инициирани проверки срещу него, прераснали впоследствие и в предложение за образуване на дисциплинарно производство.

"Образуваха ми канонада от проверки, главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник наредиха да ми образуват проверки първоначално в Апелативна прокуратура, след това във Върховна касационна прокуратура, в последствие в Софийска градска прокуратура. До момента всички ресурси се мобилизират в непрекъснати проверки за това какво съм искал да кажа и защо съм изразявал личното си мнение", каза преди месец Атанасов, заричайки се, че няма нито да напусне столичното следствие, нито ще спре да говори публично.

Показателно в случая е обстоятелството, че срещу него не е образувано дело за набеждаване, каквато е трайната практика на прокуратурата при подаване на неверни сигнали до нея.

"От време на време ми се показват някакви материали, че ще бъда наказан или ще ми бъде намалено трудовото възнаграждение. Очевидно от мен се иска да спра да говоря, но аз няма да спра, защото нещата са доста сериозни", добави през февруари Атанасов.

Тогава следователят разкри още, че целият разследващ екип по топприоритетното за Цацаров дело за източването на КТБ е бил повишен, след като то бе внесено за разглеждане в спецсъда. Както е известно Иван Гешев бе трудоустроен като шеф на спецпрокуратурата, но и останалите му колеги също са получили тласък в кариерата.

"Другият прокурор по делото – (Евгени) Стоянов, стана зам.-министър на правосъдието. Един от следователите – Нели Тодорва, стана шеф на следствения отдел на Специализираната прокуратура. Иван Иванов – другият следовател, който даваше многобройни интервюта с Иван Гешев, от шеф на столичното следствие със съпругата му бяха трансформирани в Специализираната прокуратура. Общо взето, цели семейства се пренесоха там – останали сме много малко хора в следствения отдел", разказа пред Сашо Диков следователят.

Преди две години той влезе в директен конфликт със Сотир Цацаров, обявявайки публично, че главният прокурор ползва столичното следствие като "шпицкоманда". През февруари 2016 г. той разкри пред сайта "Биволь", че "шпицкомандата на Цацаров" се състои от 6-7 следователи, "на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления, извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати". По думите му тогава тези дела не се решават според вътрешните убеждения на следователите, а по волята на Цацаров.

Последва формална проверка на Етичната комисия към ВСС, предизвикана от самия главен прокурор, която очаквано заключи, че в изказванията на Атанасов няма данни за някакви нарушения от страна на ръководителя на държавното обвинение. Междувременно Цацаров свика среща в столичното следствие, на която колегите на Атанасов вкупом отрекоха твърденията му.

Впоследствие той говори и за унищожаване на документи по делото за източването на КТБ, показвайки пред медиите голямо количество нарязани документи, изхвърлени в кофа до следствието, за които Цацаров скоропостижно обяви, че били "плитък сценарий" срещу него.

Така, засега единственото последствие от изказванията на Атанасов е, че те попаднаха в доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България, публикуван в края на 2016 г. По този повод европейските експерти посочиха, че нямат причина да критикуват направената проверка от Етичната комисия на ВСС, но и, че тя не дава гаранции срещу евентуална злоупотреба

"Конкретният случай показва, че несъмнено ВСС може да упражнява известен надзор над главния прокурор и прокуратурата. Това обаче може да бъде малка утеха за широката общественост, що се отнася до това дали случващото се в рамките на една комисия при ВСС дава реални гаранции срещу злоупотреба, с оглед на водещата роля на главния прокурор във ВСС по принцип и неговата висшестояща функция спрямо много от неговите членове (и в конкретния случай на свидетели, призовани да дадат своите показания)", отбеляза тогава ЕК в доклада си.

Споделяне

Още от България