ВСС образува дисциплинарни производства срещу свои бивши членове

ВСС образува дисциплинарни производства срещу свои бивши членове

Висшият съдебен съвет образува в четвъртък дисциплинарни производства срещу двамата бивши членове на съвета Стойко Стоев и Иван Димов, които се оказаха в центъра на скандала "Красьо". Това стана в последния позволен от закона срок преди да изтече давността на предполагаемото нарушение на магистратите. ВСС се задейства след писмо на правосъдния министър Маргарита Попова, която напомни, че 6-месечният срок изтича в деня на заседанието.

Председателят на дисциплинарната комисия Петър Стоянов обясни, че решението за дисциплинарно производство няма нищо общо с напомняния и срокове. Според него във ВСС са протичали множество дискусии дали има възможност да бъдат наказвани магистрати, които са извършили нарушения в качеството им на членове на съдебния съвет.

През декември бе променен Законът за съдебната власт, с което бе дадена възможност членове на ВСС да бъдат наказвани. Тази промяна обаче е неприложима към Стоев и Димов, защото контактите им с Красьо станаха известни през октомври, а законът е неприложим със задна дата.

В крайна сметка ВСС реши, че дори и като членове на съвета, те продължават да имат статут на магистрати и търпят дисциплинарни санкции. Стоев в момента е съдия в Софийския военноокръжен съд, а Димов се върна в Окръжния съд в Сливен. Предложението за започване на дисциплинарни производства бе направено от Божидар Сукнаров, Георги Гатев, Петър Стоянов, Елена Митова и Стефан Петров.

Поради тази причина ВСС се позова на норма от Етичния кодекс на магистратите, според която кодексът е приложим и към членовете на съвета. Петър Стоянов заяви, че е неморално и проява на двоен стандарт 15 действащи магистрати вече да са наказани за скандала "Красьо", а двамата бивши членове на съвета да се отърват без наказания. Три случая все още са висящи.

Тежката дискусия около казуса със Стоев и Димов е станала причина едва сега да се пристъпи към тези действия, обясни Петър Стоянов.

До този момент двама магистрати бяха уволнени от системата за връзките си с Красьо, а други четирима подадоха оставки от ръководните постове. Само преди седмица американският посланик Джеймс Уорлик заяви, че "облакът Красьо" все още виси над ВСС и цялата българска правосъдна система. Вътрешният министър Цветан Цветанов също упорито говори за "Октопода" в магистратурата и Красьо във ВСС.

В четвъртък по предложение на главният прокурор Борис Велчев правителството на съдебната власт образува дисциплинарно производство и срещу окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов. Той не изпълнил указания на по-висш прокурор по две дела, но конкретни подробности бяха отказани.

Проверка във ВСС и прокуратурата е започнала и срещу съдия Деница Урумова (27 год.) от Благоевград. Тя е получила през 2006 г. парцел на занижени цени в Приморско, след като декларирала, че е социално слаба. По това време тя е била студентка по право. Урумова е дъщеря на съдията от Върховния административен съд Николай Урумов. Съпругата му Здравка Урумова е известен адвокат.

Споделяне

Още от България