ВСС образува дисциплинарно призоводство срещу съдията по делото “Октопод”

Съдбата на процеса вече е в ръцете на кадровиците на Темида

Румяна Ченалова

Висшият съдебен съвет се реши в четвъртък да образува дисциплинарно производство срещу съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова за нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Причината е замесването на името ѝ в скандал с източването на 2.5 милиона долара от македонския държавен тютюнев холдинг "Македония табак".

Решението на ВСС по казуса с Ченалова ще бъде ключово за развитието на делото срещу Алексей Петров. Ако кадровият орган на съдебната власт уволни Ченалова, то процесът, който се точи вече три години, ще трябва да започне отначало.

Засега единствената публичната информация около македонския скандал с участието на магистрата е, че през 2004 година властите в съседната държава са започнали разследване за източване на близо 8 млн. евро от "Македония табак".

Според публикации в македонските медии управителят на фирмите "Интернационал 7" и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс".

Съществуват данни, че по онова време Румяна Ченалова като адвокат е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. Подозренията са, че чрез тази офшорка и признатия дълг са източени част от парите.

Етичната комисия на ВСС образува проверка срещу Ченалова още през април тази година. Членовете на съвета обаче изчакваха да получат подробна информация от македонските власти.

Малко преди скандалът с участието на Ченалова да избухне, тя успя да се преквалифицира в търговски съдия в Софийския градски съд, въпреки че дълги години бе наказателен. Сега магистратът гледа едновременно казуси от новата си компетентност и довършва старите си наказателни дела. Най-известното сред тях е показното делото от управлението на ГЕРБ - т. нар. "Октопод". То се води за организирана престъпна група за рекет и изнудване и е заведено срещу Алексей Петров, Марчело Джотолов, Антон Петров, Кирил Топалов, Янко Попов и Цеко Йорданов.

Румяна Ченалова се прочу и с това, че бе съдия по делото за убийството пред столичната дискотека "Соло".

Споделяне

Още по темата

Още от България