ВСС образува дисциплинарно производство срещу Петьо Еврото

Петьо Петров - Пепи Еврото

Висшият съдебен съвет (ВСС) се съобрази с решението на Върховния съд и образува дисциплинарно производство срещу следователя Петьо Петров – Петьо Еврото. Миналата година кадровият орган отказа да стори това, въпреки че бе сезиран от тогавашния правосъден министър Христо Иванов.

Министърът поиска ВСС да започне дисциплинарно преследване срещу Петров, защото три съдебни инстанции го посочиха като вероятен извършител на престъплението провокация към подкуп. Мнозинството в съдебния съвет обаче предпочете да си затрае с аргумента, че е изтекла давността за образуване на дисциплинарка срещу следователя. Така Петров успя да напусне съдебната система и взе 19 брутни работни заплати като обезщетение.

Христо Иванов обжалва отказа на ВСС пред Върховния административен съд, който накрая отмени като неправилно решението на кадровия орган. Така случаят с Еврото се върна обратно във ВСС.

На заседанието на ВСС в четвъртък, докато съдебният съвет се чудеше какво да прави с Петров, пред медиите започна да говори следователят Бойко Атанасов, който е бил пряк подчинен на Петьо Еврото.

Атанасов разказа, че в столичното следствие съществува своеобразна "шпицкоманда", отчитаща се директно на главния прокурор Сотир Цацаров.
Тази "команда" работи по всички дела и проверки, свързани с представители на високите етажи на властта. Въпросните казуси нарочно се държали "на трупчета", за да могат да бъдат активирани, когато е необходимо над някого да се окаже определен политически натиск.
Бойко Атанасов разкри, че е присъствал на инструктажи на следователи, провеждани от Петьо Петров, докато е бил шеф на столичното следствие.

Споделяне

Още по темата

Още от България