ВСС образува ново дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова

ВСС образува ново дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова

Висшият съдебен съвет образува в четвъртък ново дисциплинарно производство срещу председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, този път за забавени с пет години и половина мотиви към дело за отвличане. Забавянето на съдията било довело до изтичане на абсолютната давност на делото и то било прекратено. Сигналът до Висшия съдебен съвет е подаден от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, съобщава сайтът "Правен свят".

За последната половин година съдия Тодорова се превърна в най-проверявания български магистрат. В началото на година ВСС я наказа с 15 % намаляване на заплатата за срок от 2 години за забавени 59 дела, две от които с над три години.

Другите съдии, бавили дела, се отърваха с по-ниски наказания, а най-леко се размина шефът на Софийския градски съд Владимира Янева. Приятелката на вътрешния министър Цветан Цветанов бе наказана със "забележка" заради забавени 43 дела.

След намаляването на заплата ВСС инициира втора проверка на съдия Тодорова заради атаките на вътрешния министър Цветан Цветанов. Съветът реши да се самосезира по изнесената от вицепремиера силно изопачена информация за други две дела, гледани от председателя на съдийския съюз.

По време на заседанието в четвъртък членовете на ВСС дълго време спореха при закрити врата дали сигнала на Пенгезов за делото за отвличане може да бъде разгледан, защото е изтекла давността на предполагаемото нарушение. В крайна сметка те решиха въпросът да бъде уточнен от специален дисциплинарен състав.

Предложението за образуване на дисциплинарно производство по сигнала на Пенгезов бе направено от петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.

Съдия Мирослава Тодорова в момента води дело за клевета срещу вътрешния министър. Вицепремиерът бе критикуван за поведението си и от министър-председателя Бойко Борисов, който го посочи като една от основните причини за критиките в доклада на Брюксел.

ВСС така и не провери казуса "Софийски имоти", в който се набърка шефът на градския съд Владимира Янева. Съветът не провери и случая с изпратеното от нея писмо до МВР и ДАНС, с което тя съветва институциите как да манипулират статистиката за СРС-та чрез по-продължително държане на "слушалка" на заподозрените лица. Съветът не обсъди и писмото на адвокатите, които искаха списъка на съдиите, които всекидневно си говорят и подкрепят Цветан Цветанов. В края на миналата седмица стана ясно, че ВСС ще остане глух и за призива на съдиите от четири български града, включително София, да заеме позиция в защита на съдиите заради постоянните нападки от МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?