ВСС образува второ дисциплинарно производство на Николай Кокинов

Николай Кокинов, Сн: БГНЕС

Висшият съдебен съвет реши в четвъртък да образува второ дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Поводът е скандалния му разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Очаква се през следващата седмица ВСС да присъедини новото производство срещу него към първата "дисциплинарка", която се води срещу него – за нарушение на принципа за случайното разпределение на делата по делото за продажбата на ток от НЕК на посредници.

Дисциплинарното производство за разговора в Банкя е за уронване на престижа на съдебната власт. Основните причини за новото дисциплинарно производство е , че бившият градски прокурор е имал нерегламентиран контакт с разследвано лице, както и че си е позволил да обсъжда по вулгарен начин свои колеги.

Шокиращите записи изтекоха анонимно в медиите в края на април. От тях стана ясно, че Кокинов, Борисов и Найденов обсъждат възможностите за влияние на хода на разследването срещу Найденов, сексуалната ориентация на двама от зам.-градските обвинители, както и случващото се в прокуратурата след избора на Сотир Цацаров за наследник на Борис Велчев.

Веднага след избухването на скандала Кокинов подаде оставка като шеф на градската прокуратура и като магистрат, но ВСС гласува само първата оставка, за да си остави възможност да образува дисциплинарно производство по случая и евентуално да уволни прокурора.

Първото дисциплинарно производство срещу Кокинов – за случайното разпределение - бе образувано от ВСС по настояване на главния прокурор Цацаров. Именно по повод този казус бившият градски прокурор бе записан да се оплаква многократно на Борисов и Найденов с думите "всички ме репресират" и "всички ми скачат".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?