Ден преди да реши дали да го уволни

ВСС образува второ съмнително дисциплинарно дело срещу Камен Ситнилски

Камен Ситнилски, сн. БГНЕС

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) образуваха в сряда второ дисциплинарно производство срещу своя колега Камен Ситнилски, само ден преди да решат окончателно дали да го уволнят по първото.

По неофициална информация този път повод е изявление на прокурора по делото "Килърите" Ася Петрова, която в края на миналата година обясни в интервю, че Камен Ситнилски ѝ оказва натиск по делото. В случая става дума за събития от октомври 2010 година, което компрометира действията на Висшия съдебен съвет, защото давността за образуване на дисциплинарно дело е изтекла още през октомври 2013 година.

Ася Петрова разказа публично как в деня на задържането на бизнесмена Георги Вълев, който е подсъдим по "Килърите", тогавашният заместник-главен прокурор Камен Ситнилски ѝ се обадил по телефона, за да ѝ държи сметка.

"На висок и укорителен тон и по недопустим за мен начин ме попита кой ми е "разрешил?!" да разпореждам действия по задържането на Георги Вълев и защо не съм го уведомила за това?! Каза ми също така, че не е съгласен с моята позиция като наблюдаващ прокурор по делото за предстоящото привличане на Вълев като обвиняем", обясни Ася Петрова в края на миналата година.

В момента тя е заместник на Сотир Цацаров. Петрова бе командирова в Шумен и Варна, докато приключи делото "Килърите".

Георги Вълев е арестуван на 20 октомври 2010 година. Дори и да се е обадил по телефона в същия ден на Ася Петрова и да се е опитал да ѝ окаже натиск, Ситнилски няма как да бъде преследван дисциплинарно за това. Законът за съдебната власт е пределно ясен, че след изтичането на 3-годишния давностен срок дисциплинарно производство не се образува.

Въпреки това дисциплинарното производство срещу Ситнилски е образувано за нарушаване на Етичния кодекс на магистратите, за което давността е изтекла, научи Mediapool. Мнозинството във ВСС се опитва да заобиколи този факт и приема, че има и второ нарушение - самото интервю на Ася Петрова от 2013 година се разглежда като уронване на престижа на съдебната власт и започва да тече нов давностен срок. ВСС няма отговор на въпроса защо второто дисциплинарно дело се образува 4 месеца след това интервю и ден преди да се реши окончателно съдбата на първата дисциплинарка. Според запознати мнозинството в съвета няма увереността, че може да събере 17 гласа, за да уволни Ситнилски и се готви ново отстраняване за 6 месеца.

Първото дисциплинарно производство срещу Ситнилски не е по-малко съмнително. Преследването му започна след контролирано изтичане в медиите на записи от подслушвани разговори между него и други прокурори. От тях се разбра, че около Ситнилски има група прокурорски шефове, които активно лобират за избирането му за член на Висшия съдебен съвет. В записите няма нищо незаконно, но мнозинството във ВСС реши да му образува дисциплинарно дело за уронване престижа на съдебната власт. Той бе отстранен за 6 месеца. Другият замесен член на съвета от прокурорската квота Румен Боев не бе засегнат, въпреки че също протичаше в записите.

Остана висящ и въпросът защо тези записи изобщо са запазени от прокуратурата, тъй като в тях няма данни за извършено престъпление.

В четвъртък ВСС ще разгледа предложението за дисциплинарното уволнение на Ситнилски. Решението се базира на свидетелските показания на 6 прокурори, основно на районно ниво от София, които са свидетелствали, че са били натискани да гласуват за Ситнилски от прекия им началник. Свидетелски показания, че самият Ситнилски е оказвал натиск няма. В същото време дисциплинарният състав е игнорирал разказите на останалите 30 свидетели, които оневиняват члена на ВСС.

Докато беше в прокуратурата Камен Ситнилски имаше огромно влияние и се ползваше с репутацията на сив кардинал в държавното обвинение. ВСС обаче така и не провери неговата работа като заместник-главен прокурор. Преследването му започна, след като той започна да се изявява като опозиционер в съдебния съвет срещу мнозинството, което изглежда се е формирало около новия главен прокурор.

Вносители на предложението за второто дисциплинарно производство са председателят на етичната комисия Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Даниела Костова, Галя Георгиева, Милка Итова, Каролина Неделчева и Светла Петкова. Вносители на предложението за първото дисциплинарно производства бяха петима членове, всичките те участват като вносители и на второто предложение - Димитър Узунов, Каролина Неделчева, Даниела Костова, Галя Георгиева и Ясен Тодоров. Галя Георгиева участва дори и в дисциплинарния състав, който предлага уволнението на Ситнилски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?