ВСС обсъди тaйно критиките на Брюксел

ВСС обсъди тaйно критиките на Брюксел

Висшият съдебен съвет реши да си организира тайно от медиите заседание във вторник, научи Mediapool. Темата на закритата среща бе междинния доклад на Европейската комисия. От пресслужбата на съвета заявиха, че няма подобно нещо, а е имало единствено редовно заседание на комисията по атестиране. То не е публично. По време на него е било обсъдено какви мерки да бъдат предприети заради критиките на Брюксел, за да не се повтарят и в летния доклад.

В края на миналата седмица правосъдният министър Маргарита Попова обяви, че ще свика извънредна сбирка на съвета по темата. Така и не стана ясно защо вместо на открито заседание, членовете на ВСС обсъждаха реакцията си на закрито заседание на комисия в присъствието на Маргарита Попова.

"ВСС не прави тайни заседания. Министър Попова често присъства на комисиите в съвета", заявиха за Mediapool от пресслужбата на т.нар. правителство на съдебната власт.

Участниците в "заседанието на комисията по атестиране" разказаха пред Mediapool, че министър Попова не идва "често" на комисии, а една от основните теми на разговора е била как делата от обществен интерес да бъдат приключени по-бързо. Това няма как да бъде тема на дискусия в комисия, която се занимава с кариерното израстване и оценяването на магистратите.

Висшият съдебен съвет трябва да предприе спешни мерки под заплахата от пълно преструктуриране, което може да доведе и до предсрочно прекратяване на мандата на този му състав. Първо за тази възможност заговори вътрешният министър Цветан Цветанов, който е сред най-острите критици на съдийската общност и ВСС. Той директно обвини съдебния съвет в корупция покрай случая "Красьо".

Скандалът с "черничкия лобист" намери място и в доклада на Брюксел. Европейската комисия поиска пълно разследване на връзките на Красимир Георгиев с магистрати. До този момент Красьо е обвинен само за лъжесвидетелстване, тъй като при разпитите обясни, че никога не е контактувал с хора от съдебната система. Разпечатките от телефонните му разговори показаха много активни контакти с кандидати за шефски места в съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?