ВСС обвини телевизията на "Атака" в грубо незачитане на закона

ВСС обвини телевизията на "Атака" в грубо незачитане на закона

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с остра декларация срещу партийната телевизия на "Атака" – "Алфа", и защити съдията от Софийския районен съд Николай Василев. Институцията обвини медията в "грубо незачитане на правовия ред и демократичните ценности".

Телевизията пускаше в продължение на няколко дни лента с надпис "Корумпираният съдия от Софийски районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан". Причината бе пътен инцидент с участието на 40-годишния судански гражданин – Мажди Гандур, и съпругата на лидера на "Атака" Волен Сидеров – Деница.

При лек сблъсък между джиповете на двамата е пострадало страничното огледало на колата на Деница Сидерова. Полицията съобщи, че Гандур е проявил словесна агресия, но Сидерова на свой ред признава, че суданецът е извикал полицията. След това Гандур е бил изправен пред съда за дребно хулиганство. Съдия Василев го е освободил без наказание заради липса на доказателства.

От този момент телевизия "Алфа" започва да нарича съдията "корумпиран". Не са представени доказателства за подкуп или нещо подобно.

"Съдийската колегия (на ВСС) остро осъжда като недобросъвестен, преднамерен, недопустим и тенденциозен многократно излъчения на 6 и 7 октомври манипулативен стоп-кадър", пише в декларацията на ВСС.

Според институцията партийната телевизия е направила "тенденциозно внушение, без да предоставя никакви аргументи и доказателства".

"Съдийската колегия на ВСС приема излъченото съдържанието като провокативно, несъобразено с етичните стандарти и критериите за обективна журналистика, компрометиращо държавността и нарушаващо конституционно установения баланс между съдебна, изпълнителна и законодателна власт", допълва ВСС.

В декларацията се казва, че особено тревожен е използваният език на омразата с обидни квалификации към българския съдия, и към чуждия гражданин.

"Тази позиция на телевизия "Алфа" демонстрира грубо незачитане на конституционно прогласения правов ред и демократични ценности, като погазва независимостта на съда и разделението на властите в България", допълва ВСС.

Съдебният съвет напомнят, че ако има доказателства за корупционно поведение в съда, то трябва да се сезира прокуратурата. Всичко останало е обругаване на съдии, основаващи се на голословни твърдения".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?