ВСС обяви още 8 магистрати от "тефтерчето" на Красьо

ВСС обяви още 8 магистрати от "тефтерчето" на Красьо

На заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда станаха известни имената на още висши магистрати, които активно са общували с "кадровика" в съвета – бизнесмена Красимир Георгиев, станал известен като "черничкия с ланците" или "Красьо от Плевен". Скандалът избухна, след като бе съобщено, че Красьо обещавал да осигури срещу заплащане необходимия брой гласове във ВСС, нужни за заемане на ръководно място в съдебната система.

Имената бяха съобщени от председателя на етичната комисия във ВСС Цоньо Цонев.

Сред тях са заместник-председателят на Софийския военно-окръжен съд Генко Драгиев, който кандидатствал за председател на Военно-апелативния съд. За него е установено, че имал две срещи с Красьо и девет разговора.

Другото име е на заместник-окръжния прокурор на Плевен, кандидатстващ за окръжен прокурор на града - Димитър Захариев, който имал 104 разговора с бизнесмена. Малко след като бе огласен, той заяви, че няма да подава оставка. Контактите му с Красьо били заради жена му, която пишела текстовете на гаджето на Георгиев - попфолк певицата Магда. Захариев заяви, че ще продължи да кандидатства за поста.

Зам.-окръжният прокурор на Пазарджик, кандидатствал за окръжен прокурор, Ангел Панкьов, е водил 19 разговора с Красьо.

Тодор Тодоров от Районния съд в Шумен, кандидатствал за председател на Окръжния съд в града, е имал пет разговора и няколко срещи с плевенския бизнесмен.

Окръжният прокурор на Стара Загора Петър Василев е имал две срещи и 11 разговора с бизнесмена.

Прокурорът от Окръжната прокуратура в Хасково Петър Мидов, кандидатствал за по-висок пост, е имал 22 срещи и два разговора с "Черничкия Красьо".

От Апелативната прокуратура в Бургас Йордан Иванов, кандидатствал за заместник-главен прокурор и председател на Върховната административна прокуратура, имал три срещи и 22 телефонни разговора.

Председателят на Окръжния съд в Плевен, който искал да остане втори мандат на този пост - Румен Лазаров, също е в този списък.

Към имената в списъка вече се прибавят и подалите оставка Дора Чинева - председател на Апелативния съд в Бургас, окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов, председателят на Районния съд в Несебър Пламен Найденов, заместник-председателят на Окръжния съд във Велико Търново Милчо Ванев и апелативният прокурор на Пловдив Андрея Атанасова.

Членовете на ВСС Стойко Стоев и Иван Димов също подадоха оставки, след като неохотно признаха за водените с Красьо разговори, които "нямали нищо общо" с кадровите решения на съвета. Третият от членовете на ВВС, който също бе посочен като провел разговор с Красьо - Пламен Стоилов, обяви, че ще съди в. "Монитор". Вестникът продължавал да го нарича "авер на Красьо", въпреки че бе доказано, че телефонната връзка с лобиста, продължила секунди, всъщност е била отказ на Стоилов от разговор. 

Част от подалите оставка магистрати като окръжния прокурор на Бургас Ангел Ангелов, апелативния съдия от същия град Дора Чинева и районния съдия на Несебър Пламен Найденов искат да бъдат освободени и от съдебната система, което означава да си отидат с по 20 брутни месечни заплати или с по около 50-60 хил. лв. на човек. ВСС прие оставките им като административни ръководители, но не и освобождаването им от системата, за да има възможност за образуване на дисциплинарни производства.

Главният прокурор Борис Велчев каза, че "има още няколко имена на кандидати, но има и немалък списък с некандидатствали".

Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че е смутена и огорчена от чутото. ВСС се съгласи с предложението на Попова на този етап кадровите решения да бъдат изцяло спрени. Още в понеделник Попова, която като министър председателства заседанията на ВСС, но няма право на глас, задраска от дневния ред всички точки за назначения на магистрати.

Членът на ВСС Петър Стоянов заяви, че съветът е в състояние да се справи със създалата се ситуация, тъй като част от текстовете в Закона за съдебната власт позволявали това.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че е поискал проверка кои от полицаите в Плевен са поддържали контакти с Красьо. Той декларира, че ще обяви публично резултатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България