Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВСС обяви за "недопустимо" отстраняването на Иван Гешев

В съдебния съвет главният прокурор има абсолютно мнозинство

91 коментара
снимка БГНЕС
 • Кадър от протеста пред ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като "недопустимо" искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, внесено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов. Дебатът продължи близо седем часа в четвъртък и показа ясно, че шефът на държавното обвинение има непробиваемо мнозинство в този състав на ВСС.

Европейската комисия и Съветът на Европа разглеждат недосегаемостта на българския главен прокурор като системен проблем и основен въпрос за продължаването на съдебната реформа в страната.

Мнозинството във ВСС показа, че е готов да брани Гешев с най-разнообразни процедурни аргументи, но без да вникне по същество в искането на Янаки Стоилов.

Повечето от членовете на съвета обясниха, че правосъдният министър няма право да иска предсрочното прекратяване на мандата на Гешев, мотивирано с доклад на вътрешния министър Бойко Рашков за уронване на престижа на съдебната власт и нарушаване на Етичния кодекс на магистрата. Конституцията дава възможност на правосъдния министър да предлага отстраняването на магистратите.

Накрая мнозинството във ВСС бе толкова нетърпеливо да защити Гешев, че в решение си обяви искането на министъра за "недопустимо", без да обясни защо. В този си вид решение на ВСС прилича повече на декларация на членове на политическа формация, които защитават свой колега от външни атаки.

Янаки Стоилов възнамерява да внесе въпроса в парламента още в петък, когато ще бъде изслушан заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

Очаква се Рашков да разкрие данни за подслушваните политици по време на гражданските протести срещу Гешев и Бойко Борисов от лятото на миналата година.

Очаквано, при обсъждането във ВСС най-критичните към Гешев оценки дойдоха от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, според когото Гешев е показал мутренско поведение към президентството.

Самият главен прокурор се обяви за жертва на нелегитимна политическа атака от служебното правителство. Каза, че няма нищо незаконно в публикуването на данни от подслушаните разговори на президента Румен Радев, нито при публикуваните разговори на укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков с депутат от БСП в разгара на антикорупционните протести, което целеше дискредитирането на гражданското недоволство.

От мен нищо не зависи

Накрая Иван Гешев достигна до невероятни висоти в изграждането на защитната си теза. Той обяви, че нямал право да нарежда на собствената си администрация и пресцентър какво да публикува на сайта на прокуратурата. Общото впечатление бе, че Гешев се опитва да внуши как от него нищо не зависи за нищо.

После каза, че Бюрото за защита, възприемано като негова Преторианска гвардия, използвана при показни арести на министри и служители в президентството, се занимавало със защита на свидетели. Преди няколко дни адвокатурата окачестви Бюрото на Гешев като паравоенна организация.

Върховото изказване на главния прокурор бе, че той всъщност не ръководел и прокурорите: "Главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. Това е лъжа и е обидно, първото изречение от юридическото нищо на служебния министър на вътрешните работи, който твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор".

След това му се наложи да уточни, че той не бил шеф на редовите прокурори, а на техните началници.

Българският главен прокурор обаче може и да разследва, да повдига обвинения и да се явяа по дела, стига да поиска, защото той имам статут на прокурор. Данните показват, че Гешев лично е искал от съда разрешение за подслушване по определени дела.

Мутренско поведение

"Хората излязоха на улицата, защото искаха да защитят президентската институция, която беше поругана и унизена от главния прокурор. Това не е някаква журналистическа интерпретация. Всички видяха, че там влезе Бюрото по защита, което е на подчинение на главния прокурор", каза Лозан Панов по време на дискусията.

Върховният съдия напомни, че Гешев първи е започнал с атаката към президентската институция, много преди нахлуването в сградата на президентството на 9 юли миналата година. Шефът на върховния съд смята, всичко тръгва в края на 2019 година, когато президентът започна консултации за конституционни промени, свързани с правомощията на главния прокурор. След това Гешев пусна СРС-тата с президента и сезира Конституционния съд, за да разбере дали може да му образува дело.

Лозан Панов определи това поведение на Гешев с думата "мутренско".

"Днес видяхме един дебат на процедурна тема от един орган, който крепи основите на завладяната държава.Безобразията в този съвет станаха адски много", каза председателят на ВКС.


Протестиращите пред сградата на ВСС бяха на мнението на Лозан Панов, снимка БОЕЦ

Аз съм жертва

Иван Гешев изтъкна, че искането за отстраняването му е едно "правно нищо" и се обяви за жертва на политическа атака.

В 30-минутна реч Гешев първо се извини на правосъдния министър, че е бил принуден да подпише "това предложение с ясното съзнание, че това е политически акт на изпълнителната власт". Главният прокурор на няколко пъти повтори тезата си, че уволнението му се иска квазиюридически и нелегитимни аргументи.

По думите му целта на правосъдния министър не е отстраняването на главния прокурор, а компрометиране и делегитимиране на Висшия съдебен съвет, овладяване на съдебната власт и нарушаване на принципите на върховенство на правото, разделение на властите и правова държава. Гешев каза, че някои от твърденията в предложението на Янаки Стоилов са обида за прокурорите и следователите. Той имаше предвид тезата, че редовите прокурори са поставени в тежка зависимост от шефа си.

"Благодаря на своите колеги прокурори, следователи и съдебни служители. Това, което се случва и ще продължи да се случва, е точно защото прокуратурата работи и представители на прокуратурата достойно и смело, при спазване на закона направиха действия спрямо лица, които в предишни периоди бяха считани за недосегаеми, хора с изключително голям финансов ресурс", каза Гешев.

"Някои бъркат независимост с недосегаемост"

"Някои бъркат независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма", каза правосъдният министър Янаки Стоилов в началото на обсъждането във ВСС. Той обясни, че искането му се основава на принципа на разделението на властите, които са призовани да се контролират взаимно на принципа "власт, власт възпира".

Стоилов казва, че Гешев и извършил пет основни нарушения на Етичния кодекс на магистратите –принципите за безпристрастност, благоприличие, конфиденциалност, както и на задълженията да изпълнява съвестно задълженията като административен ръководител.

Правосъдният министър смята като първо нарушение разгласяване на данни от специални разузнавателни средства (СРС), приложени по досъдебни производство. Той обяснява, че това представлява нарушения на Закона за СРС. Става дума за разгласените данни от подслушаните разговори на президента Радев, както и за огласените разговори на Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Целта на разгласяването е била само компрометирането на президента и на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор, твърди в сигнала си вътрешният министър.

Второто основание за отстраняване са изявленията и коментарите, които "показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност". В доклада се посочени огласените разговори на бизнесмена Пламен Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов. Според вътрешния министър в случая прокуратурата е направила подбор на комуникацията, която след това е публикувала.

Последните две основания за свързани с акцията в президентство. Янаки Стоилов казва, че прокуратурата е действала тенденциозно, а извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството е злоупотреба със служебни задължения и нарушава принципа на разделение на властите.

Петото основание е нарушаването на принципа за случайно разпределение на делата в прокуратурата

В доклада си Стоилов твърди, че Гешев е уронил престижа на съдебната власт, като е отказал да се яви на изслушване в Европейския парламент.

"Допуснати от главния прокурор нарушения или системно неизпълнение на служебните му задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, поставят сериозно предизвикателство пред върховенството на правото, защото се отнасят до един от конституционно уредените органи, призван да гарантира законността в страната и да привлича към отговорност лицата, извършили престъпления", твърди Янаки Стоилов.

"Това са лъжи"

Иван Гешев определи като "лъжа" твърдението, че не се е явил пред Европейския парламент, а след това обясни, че наистина се е явил, но бил пратил заместници. Не каза защо не се е отишъл лично.

"Моите заместници се явиха, аз не се явих поради редица причини", каза Гешев. Той отново изказа любимата си теза, че главният прокурор всъщност не контролирал прокурорите. После допълни, че главният прокурор контролирал само шефовете на редовите прокурори.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е била в правото си да обяви подслушаните разговори с президента и Васил Божков, защото това били явни доказателства, приложени по досъдебно производство. Той цитира решение на Върховния касационен съд в този смисъл от 2007 година.

Главният прокурор каза още, че министър Бойко Рашков не можел да обяснява на Прокурорската колегия какви решения да се вземат. За нахлуването в президентството Гешев обясни, че сградата и претърсваните нямат функционален имунитет. Освен това имало две съдебни разрешения, което били показани на НСО.

Недопустимо е да махнем Гешев

Изказванията на членовете на ВСС очаквано показаха, че искането на правосъдения министър няма никакъв шанс. Много от тях предпочетоха да разсъждават върху процедурни въпроси, а не върху конкретните аргументи, изложени от правосъдния министър.

Първи се казва Йордан Стоев (прокурор), който се мотивира с публикации на жълтите сайтовете ПИК и Блиц (пропагандни оръжия на ГЕРБ и главния прокурор), в които се казва, че Бойко Рашков щял да стане посланик, а Янаки Стоилов – конституционен съдия. И всичко това от благодарност, че са организирали искането за уволнение на Иван Гешев.

"Можеше да цитирате и други статии (в тези издания),които са още по-показателн", отговори министърът.

Стефан Петров (следовател) многословно говори защо, според него, правосъдният министър няма конституционно право изобщо да иска махането на главния прокурор. Според него това било груба намеса в независимостта на съдебната власт.

"Казвате накратко, че предложение за отстраняване на главния прокурор може да направят само хора, които са на пряко йерархично подчинение на главния прокурор", обобщи Янаки Стоилов тезата на Петров.

Огнян Дамянов (прокурор) също настоя, че министърът не може да се занимава с Гешев. "В предложението няма нито един факт – нито има дата, нито има място, нито начин на извършване на нарушението. Не видях разпореждания и заповеди на главния прокурор. Не съм чувал и не съм виждал той да е бил в президентството", каза Дамянов.

Атанаска Дишева (съдия) и Цветинка Пашкунова (съдия) застъпиха позицията, че министърът на правосъдието има правомощието да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Те обаче не коментираха по същество за искането на Стоилов. Даниела Марчева (съдия) защити същата теза, като допълни, че няма пречка ВСС да открие процедура за отстранява и в нейните рамките да проучи въпрос.

Боян Магдаличнчев (съдия) бе първият, който спомена аргумента, че срокът за преследване на твърдените нарушения е изтекъл. "Можем ли да го направим (дисциплинарна процедура) без ограничение във времето? Това звучи някак абсурдно", каза Магдалинчев.

Вероника Имова (съдия) застъпи същата теза, както Боян Новански (адвокат).

Освен това тя анализира и някои от твърденията в сигнала и стигна до извода, че те представляват съждения, а не факти. "А ние се нуждаем от факти, но такива не са посочени", заяви тя.

Протест пред ВСС

Докато течеше заседанието във ВСС гражданското сдружение БОЕЦ организира шумна демонстрация пред сградата на съвета в подкрепа на исканетп за уволнението на главния прокурор.

Активисите на организацията се събраха на тротоара пред съвета със скандирания "Гешев - позор!" и "Гешев - вън!". БОЕЦ настоява и за оставката на ВСС. Самият Гешев влезе във ВСС около час по-рано от 9.30 ч., за да избегне тълпата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

91 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ImBlack
  #91
  Отговор на коментар #90

  Сред тези принципи е и лицето, заемащо длъжност на магистрат, да има съответното образование и квалификация. А както се оказва, лицето Гешев няма такива.

 2. Nikola Nikolov
  #90
  Отговор на коментар #79

  Принципите, уважаеми приятелю, принципите се погазват !! Застрашават се основи на демокрацията !!! И всичко това , плод на емоции!!! Да не мислите , че съм съгласен с досегашното поведение на лицето иван гешев ?! Ако го допускате , много грешите! Аз не бях съгласен и с довеждането на власт на банкянския мутрафон , не съм съгласен и сега с позицията на чалга-партията , позицията на етническата партия на дс-ченгетата , с присъствието в Парламента на обременената престъпна столетница … НО! Демокрацията

 3. .text
  #89
  Отговор на коментар #88

  Добре че Гешевата мафия е антитеза на комунизма!... Аман от тъпи опорки на тъпи тролове

 4. Nikola Nikolov
  #88

  Въпреки че не е по темата , адмирации за пост # 85 !!!
  Вчера минах през едно зловещо , паметно място - комунистическия концлагер “слънчев ден” край Ловеч. Оставих цветя , в памет на десетките българи , измъчвани и избити от дс-уродите комуноиди !!! В памет на забравените от “мъдрия” мат’рял мъченици !!! Трябва да отидете до там , за да почервенеете от срам пред себе си , от жалката , тъжна гледка , която ще видите !!! Отбивайки се от главния път към това паметно място , попадате на черен път със

 5. Коментарът е изтрит в 08:27 на 23 юли 2021 от автора.
  #87
 6. .text
  #86
  Отговор на коментар #85

  Ти луда ли си? Чете ли статията? Вижда се кой управлява - Мафията превзела съдебата система.

 7. Филка Русофилка
  #85

  ПPEВPAТЪТ E УCПЯЛ ЩOМ ДНEC БЪЛГAPИЯ CE УПPAВЛЯВA OТ PУМEН PAДEВ, БOЙКO PAШКOВ, МИНEКOВ И КOМПAНИЯ OТ КOМУНИCТИ И ТEXНИТE НACЛEДНИЦИ
  Пpoвaл нa пpexoдa към дeмoкpaция: Пpeвъpнaxa кaпищeтo нa Бузлуджa в „нeдвижимa култуpнa цeннocт oт нaциoнaлнo знaчeниe“

  Пoзиция нa AТЛAНТИЧECКИ CЪВEТ НA БЪЛГAPИЯ:

  Пoзop зa Бългapия! Пpoвaл нa пpexoдa към дeмoкpaция! Eдинcтвeнo пo тoзи нaчин мoжe дa ce oпpeдeли peшeниeтo нa Cпeциaлизиpaния eкcпepтeн cъвeт зa oпaзвaнe нa нeдвижимитe култуpни цeннocти към Миниcтepcтвoтo

 8. Тодор Станков
  #84
  Отговор на коментар #83

  Каква гротеска. Някакъв герберугел, цапа великият полк. Дрангов с мизерни постове. Презставям си само картината - полк. Дрангов загива, прикривайки отстъплението на малкото останали свои подчинени, и Баце лежи сред пачки евро и кюлчета. Срам, админите, спите...

 9. полк. Дрангов
  #83

  Крайно време е Гешев да арестува фатмака Радев за държавна измяна и да го предаде на съд!

 10. полк. Дрангов
  #82

  Колко пъти казвам на новото ОФ: Сменете боклукчиите и уличните метачки иначе няма да се управим. "Хората излезли да защитят президентската институция, щото била поругана" Браво!Какви добри хора!Какъв добър Резидент!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.