ВСС обяви за противоконституционно предсрочното му разпускане

ВСС обяви за противоконституционно предсрочното му разпускане

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) скочиха срещу предсрочното прекратяване на мандата им. “Причината за смяна на състава на ВСС е само една – смяна на управляващата политическа сила, която иска да има “свой” ВСС”, се казва в остра декларация, гласувана единодушно в сряда.

Единственият въздържал се бе главният прокурор Борис Велчев. Той подкрепял колегите си, но поради факта, че е единственият член на ВСС, който може самостоятелно да сезира Конституционни съд (КС), предпочете да гласува “технически”.  

Казусът може да бъде отнесе до КС с подписите на 48 народни представители или от общите събрания на двете върховни съдилища – касационно и административно.

Миналата седмица депутатите в правната комисия решиха да съкратят с година и три месеца мандата на настоящия ВСС. Текстът, който предизвика колизии между НДСВ и коалиционните му партньори, е част от преходните и заключителните разпоредби на новия съдебен закон, с който за пръв път се създава постоянно действащ ВСС. Това е и легитимното оправдание да се прекрати предсрочно мандата на настоящия съвет, в който има магистрати, избрани от парламентарното мнозинство на НДСВ при предишното управление.

При предвидената смяна на съвета до средата на септември, никой от сегашния ВСС, без главния прокурор и шефа на ВАС, които са членове по право, няма да участва при избора на нов председател на ВКС през ноември. Това е ключов пост в съдебната власт, за който се очакват сериозни политически пазарлъци.

“Апелираме към вас да не допускате нарушаване на конституционните принципи и на европейски стандарти. Конституцията изрично установява мандат от пет години за изборните членове на ВСС”, пишат магистратите до депутатите. И още: “Време е а се сложи край на отношението към ВСС като към агенция не изпълнителната власт, която може да бъде създавана и закривана по всяко време. Време е  за стабилност на институциите и независимост на съдебната власт. Време е политическата целесъобразност да бъде заменена с конституционносъобразност в Република България – вече член на ЕС”.  

От 1991 г. досега само един ВСС е изкарал целия си мандат, а всички останали са прекратявани предсрочно.

В изказванията си висшите магистрати се обединиха около становището, че  предсрочното прекратяване мандата им е свързано с политически съображения.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, който подкрепя постоянно действащ ВСС, изрази мнение, че по важни въпроси досегашният съвет не е излизал с декларация, а сега го прави спонтанно.      

Чуха се и гласове, че “за пореден път законодателите се саморазправят с ВСС”, че се посяга на независимостта на съдебната власт и материалнитени придобивки на магистратите.

При изказванията си в правната комисия депутатите, подкрепили смяната на настоящия ВСС, припомниха редица негови съмнителни действия, сред които шуробаджанашки назначения в системата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?