ВСС одобри повечето номинации на Борис Велчев за висши магистрати

ВСС одобри повечето номинации на Борис Велчев за висши магистрати

Главният прокурор Борис Велчев успя да прокара през Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда голяма част от своите предложения за ръководните места в апелативните прокуратури в страната. Най-висшият административен орган на съдебната власт одобри и неговата номинация за зам.-главен прокурор. За поста бе избрана Галина Тонева.

Досегашният зам.-ръководител на Апелативния съд в София ще заеме мястото на компрометирания Христо Манчев в екипа на Велчев. За поста тя се конкурира с обвинителя в Софийската апелативна прокуратура Иван Петров. Отчелият значителни приходи (85 000 лева) от залагания по букмейкърските къщи прокурор обаче не издържа на конкуренция като спечели само 1 глас срещу 23 за Тонева.

Новият зам.-главен прокурор заяви, че ще работи за изпълняването на стратегията на Борис Велчев за реформа в държавното обвинение. Тонева бе председател на съдебния състав по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Всички обвиняеми бяха оправдани, защото показанията им бяха изтръгвани с насилие. Преди да стане съдия, тя е работила като прокурор и преподавател в полицейската академия.

Христо Манчев ще продължи да работи като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура.

От петте направени предложения на Борис Велчев, членовете на ВСС не приеха само номинацията му за апелативен прокурор на Бургас. Там обвинител номер 1 заложи на зам.-апелативния прокурор в града Любомир Петров. Той обаче не беше харесан от мнозинството членове на съдебния съвет, които посочиха за мястото конкурентния кандидат – прокурора в Окръжната прокуратура Емил Христов.

"И двамата са ми направили много добро впечатление. Аз съм направил своето предложение, обяснил съм защо, но не виждам драма да бъде избран и другият", коментира Велчев. ВСС направи точно това, като избра Христов с 14 гласа "за" срещу 11 за Любомир Петров.

Трудно спечели фаворитът на главния прокурор за Апелативен район Варна. Сегашният зам.-ръководител на Варненската апелативна прокуратура Ружа Големанова се пребори след балотаж с шефа на Окръжната прокуратура в града Пламен Иванов. За Големанова се застъпи и правосъдният министър Миглена Тачева. Преди гласуването тя посочи, че Иванов е показал слаби организационни качества, когато е ръководил Районната прокуратура във Варна. На първия тур отпадна прокурорът Иван Тодоров.

Без конкуренция настоящият шеф на Апелативната прокуратура във Велико Търново Аня Димова очаквано бе избрана за втори мандат на този пост.

Кандидатът на Велчев успя да пробие и в Пловдив. С 14 гласа "за" ВСС избра за ръководител на Апелативната прокуратура в града досегашния окръжен прокурор Андрея Атанасов. Негов основен конкурент бе зам.-апелативният прокурор Йордан Давчев, но той остана с подкрепата само на 7 членове на съвета.

Андрея Атанасов бе сред наградените от бившия вътрешен министър Румен Петков прокурори. В края на 2007 година той получи "Почетното отличие за доблест и заслуга" на МВР за участието си в акцията по залавянето на членовете на група за изработване на фалшиви документи.

Атанасов ще заеме мястото на досегашния апелативен прокурор Росен Димов. Освен като близък с бившия главен прокурор Никола Филчев, Димов бе известен и със самопризнанията си, че е нарушил валутния режим на страната. През 2001 година той пренесе с куфар 19 000 долара през гръцката граница, без да уведоми БНБ, както го изисква законът. И досега срещу него няма образувано досъдебно производство за този случай.

Споделяне

Още от България