ВСС официално се раздели на много "за" и малко "против" Цветанов

Членове на съвета явно подкрепиха вътрешния министър

Цветан Цветанов, снимка БГНЕС

Още преди да изтекат първите 100 дни на новия Висш съдебен съвет стана ясно, че мнозинството от неговите членове нямат желание да защитават редовите магистрати от атаките на вътрешния министър Цветан Цветанов. ВСС се саморазкри във вторник по време на дебатите по предложението за приемане на декларация, която да осъжда последната серия изявления на силовия министър по неприключили дела. След четири часа дебати съветът не зае позиция по темата от страх да не спомене "Цветанов" в документа и отложи въпроса за четвъртък.

Поредният скандал между съда и МВР бе създаден в неделя. В интервю за БНР Цветанов "нареди" на журналистите да не занимават Европейската комисия със случая "Марковска", която е огромен гаф на ГЕРБ. Вместо това той им препоръча да искат коментар от Брюксел за действията на съдебните състави, оправдали подсъдимите по едно от делата САПАРД и по корупционното дело срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев. По първия казус под прицела на Цветанов за пореден път попадна новият член на ВСС съдия Калин Калпакчиев. Делото срещу Цонев пък бе решено на първа инстанция от Иван Коев от СГС.

Двете дела са решени единствено на първа инстанция и по всички международни стандарти изявлението на вътрешния министър се води за намеса в делата на независимата съдебна власт.

Едното лоби в съвета настояваше за декларация по посока на Луната, с която съветът принципно да осъди изявленията срещу магистратите, в това число тези на адвокати, депутати и дори граждани. Друга част от членовете, които са малцинство, поискаха ВСС директно да посочи източника на нападките срещу съдии по висящи дела и да ги осъди като недопустими. В разводняването на темата се включи и Елка Атанасова (прокурор, Благоевград), която поиска ВСС да осъди и изявленията на депутата Гюнай Сефер срещу нея.

Доводът, че атаката на силовия вицепремиер и нападките на един депутат, не могат да бъдат сравнявани, не бе чут от мнозинството в съвета.

ВСС разби и очакванията за прозрачност, които бяха прокламирани в предизборните концепции на всички негови членове. Медиите така и не получиха проекта за декларация срещу действията на Цветан Цветанов, който членове на съвета обсъждаха.

Цветановите адвокати

Дебатът по тези красноречиви изказвания на Цветан Цветанов се превърна в институционален цирк. Нещата ескалираха до там, че членове на институцията, която е призована да брани независимостта на магистратите, се проявиха повече като адвокати на вътрешния министър. Това бяха Незабравка Стоева (парламентарната квота, БСП, бивш съдебен инспектор), Михаил Кожарев (бивш зам.-главен прокурор) и Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ). Около тяхната позиция се солидаризираха още Васил Петров (адвокат, парламентарна квота, ДПС) и Светла Петкова (съдия, парламентарна квота, ГЕРБ).

Първо Незабравка Стоева обясни, че би подкрепила единствено принципна декларация в защита на магистратите, но без да се споменава скандалното интервю на Цветан Цветанов. Тя заяви, че не трябва да се прави "рязко разграничение" между битността на Цветанов като шеф на МВР и вицепремиер, и тази му на гражданин. С това тя директно се застъпи за неговата тезата, която бе остро критикувана и в последния доклад на Европейската комисия. Стоева отиде и по-далеч като поиска в декларацията на ВСС по повод цветановите приказки да бъдат осъдени и критиките на гражданите към съда.

Михаил Кожарев доразви тезите ѝ от гледната си точка на председател на бюджетната комисия във ВСС. Той заяви, че е против да се осъждат само приказките на вътрешния министър в едно интервю, в което той обяснява, че съдебната система е нереформирана. "Това означава ли, че ВСС признава, че съдебната система е реформирана", каза Кожарев и неясно защо започна да говори за бюджетни резерви и съдебни помощници.

Юлиана Колева обаче надмина и двамата си колеги като директно започна да обвинява магистратите, че не са си свършили работата по делата "САПАРД" и "Цонев, Сантиров, Попов".

"Ако ние приемем тази декларация (с осъждането на Цветанов) обществото ще се попита: Тези кого защитават? Да, тези дела не са приключили, но когато приключат, ще стане ясно, че някой не си е свършил работата – съдията или прокурорът. Някой от тези двамата", заяви Колева. Не стана ясно защо Колева изключи цялото МВР от работата по тези дела. Особено по делото за "абсолютния престъпник" Николай Цонев всички СРС-та са подписани от вътрешния министър Цветан Цветанов, а операциите са провеждани основно от ДАНС.

Срещу тяхната позиция се обявиха основно съдии. Това бяха Калин Калпакчиев, който е пряк обект на атаките, Камен Иванов (съдия), Галина Карагьозова (ВАС, парламентарна квота, БСП), Румен Георгиев (квота на следствието), Галя Георгиева (съдия), Юлия Ковачева (съдия, ВАС), Каролина Неделчева (съдия, парламентарна квота, ГЕРБ).

"Ако не вземем позиция по този скандал, ще влезем в матрицата на стария ВСС", призова Неделчева своите колеги в началото на дебата. "ВСС не може да остане безучастен и ако трябва всеки път ще излизаме с декларация", коментира Карагьозова. Камен Иванов заяви, че той лично е обещал на колегите си да ги защитава всеки път, когато някой се опита да се меси неправомерно в делата им. Калин Калпакчиев напомни на съвета, че съдът в Страсбург нееднократно е взимал решения, в които изявленията на вътрешните министри и прокурори по неприключили дела се приемат като недопустима намеса в делата на съда.

"Колегите магистрати слушат тези дебати. Ще бъде лош знак за тях и за обществеността, ако ВСС не вземе отношение", призова Калпакчиев, но отношение така и не бе взето.

Приликите с предните

Първият сблъсък на новия ВСС с реалността на Цветан Цветанов неизбежно води след себе си и необходимостта от паралел с действията на стария съвет. През първата година и половина от управлението на ГЕРБ старият ВСС беше в постоянна война с Бойко Борисов и Цветан Цветанов заради техните нападки срещу магистрати. Членовете му обаче млъкнаха, след като публично бяха заплашени с въвеждане на законово задължение за изваждане на допуск до класифицирана информация.

Покрай това те се почувстваха и застрашени от изваждане на серия компромати около личния им живот, защото процедурата по допуск представлява напълно законно разнищване на личния живот от страна на ДАНС. Скандалът на ВСС с правителството поутихна, а членовете на ВСС започнаха да гласуват всякакви удобни за мнозинството хора за ключови постове в системата. Кулминацията бе назначаването на семейната приятелка на Цветан Цветанов Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

Настоящият ВСС показва, че още от първите си дни смята да се съобразява предимно с медийния комфорт на Цветанов, а не с магистратите, за които всъщност работи.

Споделяне

Още по темата

Още от България