ВСС официално започна процедурата по отстраняването на Камен Ситнилски

Втори прокурор изгърмя покрай СРС-скандала

Камен Ситнилски, сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет официално откри в петък дисциплинарно производство срещу своя член и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски заради замесването на името му в скандал с изтеклите записи от специални разузнавателни средства. Процедурата може да завърши по три начина – Ситнилски да бъде уволнен дисциплинарно по волята на най-малко 17 от неговите колеги, да не бъде уволнен, защото не са събрани необходимия брой гласове или да бъде реабилитиран по време на проверката. Предвид нагласите във ВСС последният вариант изглежда почти невероятен.

Значителна част от заседанието на кадровия орган на Темида бе посветено на скандалите около Ситнилски и останалите замесени в случая прокурори. Повод за това дадоха разлепените в ранни зори около сградата на ВСС некролози с лика на Камен Ситнилски. ВСС прие декларация, с която осъди този акт, а няколко от членовете на съвета изразиха съмнения, че протестите с настояване за оставката на Ситнилски са платени.

Въпреки това наказателната акция срещу прокурорите, замесени в скандала, продължи. По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров ВСС отстрани временно от магистратурата окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. Преди седмица бе отстранен апелативният прокурор на Бургас Емил Христов. Тези двамата и Ситнилски бяха посочени като виновни за накърняване на престижа на съдебна власт заради участието си в СРС-скандала.

Докато членът на ВСС има някакви шансове да оцелее като фактор в съдебната система покрай този скандал, то ситуацията около Христов и Ванчев изглежда почти неспасяема. Светкавично след контролираното изтичане на СРС-ата прокуратурата откри, че срещу двамата прокурори са водени стари дела, които бяха възобновени. Емил Христов е преследван наказателно за длъжностни престъпления, а Ванчев - за уреждане на близък с фалшива диплома.

За уволнението на Ситнилски са необходими гласовете на 2/3 от членовете на ВСС, докато за редовите обвинители решението се взема с обикновено мнозинство от 13 души.

Имената на тримата прокурори бяха замесени в поредния СРС-скандал, който разтресе съдебната система. Този път изтекоха записи на разговори, които създадоха сериозни съмнения за лобизъм при избора на прокурорската квота във ВСС. Скандалът обаче получи и втори план, защото стана ясно, че СРС-ата срещу магистратите са пазени в прокуратурата без да има основание за това. В момента се води проверка и за изтичане на информация.

Неприятно е, но...

Много е неприятна историята (с Камен Ситнилски), но трябва да си свършим работата, обясни председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров след решението на ВСС да започне процедура по дисциплинарно преследване. Той е сред вносителите на предложението за започване на дисциплинарката. Другите са Димитър Узунов, Даниела Костова, Каролина Неделчева и Галя Георгиева. Техните колеги подкрепиха предложението с 18 гласа "за", четирима въздържали се и нито един "против". В дисциплинарния състав, който трябва да предложи на съвета решение по казуса, влязоха Васил Петров, Магдалена Лазарова и Галя Георгиева.

Камен Ситнилски остана на заседанието, за да чуе аргументите на своите колеги, но не участва в гласуването, както е по закон. Отвод от гласуването си направи и другият член на ВСС, който се оказа замесен в скандал – Румен Боев. Основният висящ въпрос към съдебния съвет бе защо започна процедура по уволнението за Ситнилски, но не и за Боев, който също изскача от разговорите. Обяснението на Ясен Тодоров бе, че Камен Ситнилски е бил заместник-главен прокурор, когато са правени СРС-ата, и е имал лостове да влияе върху редовите прокурор, за да го изберат във ВСС. По същото време Румен Боев е бил редови прокурор в Софийската апелативна прокуратура.

Некролозите на съмнителните протестиращи

Преди началото на заседанието на ВСС съмнителният протест пред сградата на институция премина всички граници – ВСС осъмна с разлепени некролози с лика на Ситнилски.

На тях пише: "В памет на съдебната система" и е поставена снимка на члена на ВСС. Върху тях е изписано още: "Той предаде честността, правосъдието и доверието към съдебната система". Над образа на Ситнилски пък пише: "На 25.07. се навършват 40 дни откакто хората искат да защитят длъжността, която Камен Ситнилски узурпира и предаде". Видът на повечето от хората, които се събраха на пореден протест с искането на оставка на Ситнилски, не говореше за наличие на каквато и да е експертиза по въпросите на съдебната власт. Много от тях бяха тийнеджъри, част от които дойдоха да протестират с футболни фланелки.

Главният прокурор Сотир Цацаров определи идеята да се разлепят некролози около ВСС като “пълна идиотия”. Ясен Тодоров обясни, че случилото се е “отвратителна история”. Тодоров и неговият колега директно изказаха съмненията си, че протестът срещу Ситнилски е платен, но не споделиха подозренията си от кого. Главният прокурор обясни, че демонстрантите са режисирани. В крайна съветът излезе с обща декларация за некролозите.

"ВСС изразява категоричното си несъгласие и неодобрение към ежедневния натиск, оказван от група граждани, които протестират, обсаждат входа на институцията и създават проблеми за нормалната ѝ работа, който протест не е спонтанен и е в нарушение на закона", заявяват членове на съвета. Според тях разлепянето на некролози е "грубо нарушение на човешкия морал и етичните норми".

Иван Ванчев уредил близък човек с дипплома

Окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев стана в петък вторият от участниците в подслушани разговори около избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), който временно бе отстранен от магистратската си позиция. Предложението дойде от Сотир Цацаров, който разкри, че срещу Ванчев е имало разследване за изнудване, образувано от Софийската градска прокуратура през октомври 2011 година.

Малко повече от година по-късно то е било прекратено, без да му е повдигано обвинение. Главният прокурор обясни, че по това дело горестоящата Софийската апелативна прокуратура е направила служебна проверка и е установила, че съвсем правилно разследването е прекратено. Прокурорите обаче са открили данни за друго престъпление, извършено от магистрата, за което разследването продължава.

Цацаров разкри единствено, че става дума за закупуване на диплома за висше образование, която да бъде дадена на негов близък човек.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?