ВСС оневини и награди мързелив прокурор от Тутракан

Висшият съдебен съвет (ВСС) пренебрегна в четвъртък искането на Инспектората за дисциплинарно уволнение за прокурора от Тутракан Добрин Добрев. Вместо това членовете на т. нар. "правителство на съдебната власт" реши той да бъде освободен без санкции и с полагащото му се финансово възнаграждение от 10 брутни заплати.

Скандалът около този магистрат започва при редовна проверка в местната прокуратура, проведена от 8 до 12 юни 2009 година. При нея инспекторите са установили, че Добрев не е решил 43 дела и преписки, като поне половината от тях са забавени много над позволените от НПК срокове. Той обещал на проверяващите, че ще реши делата до 22 юни.

През юли станало ясно, че Добрев "демонстративно" продължава да не си мърда пръста по тези казуси. Това става причина от Инспектората да внесат искане за дисциплинарното му уволнение. Неговата работа постоянно е проверявана и от районния прокурор на Тутракан, който през 2008 г. го наказва с "порицание" заради системните нарушения.

"Работата на Добрин Добрев сочи, че той умишлено бойкотира дейността на прокуратурата в Тутракан", се казва в заключенията на инспекторите.

ВСС обаче реши да не зачете мнението на проверяващите и уважи искането на прокурора да бъде освободен от системата без последствия. Добрев е подал молбата за освобождаване на 21 май тази година или около половин месец преди проверката. ВСС обаче така и не се произнася по нея.

След внасянето на искането за неговото уволнение е образуван дисциплинарен състав в съвета. Той решава да прекрати дисциплинарното производство, защото смята, че на 21 юни е изтекъл едномесечният срок за предизвестието за напускане на системата. Това е преди образуването на дисциплинарното производство.

На заседанието в сряда ВСС гласува именно това решение и така Добрев напусна системата с право да се върне в нея и най-малко 20 000 лева от заплати за прослужено време.

Членовете на съвета обаче не отчетоха задължителни норми на Закона за съдебната власт (ЗСВ), в които се казва, че в срока на предизвестието магистратът е задължен да приключи всички свои висящи дела. В ЗСВ се казва още, че образуването на дисциплинарно производство обезсилва подаването на молба за доброволно напускане на системата.

Решението на съдебния съвет доведе и до обтягане на отношенията с Инспектората, а неговият ръководител Анна Караиванова реагира остро.

"Подобни решения на ВСС обезсмислят работата на Инспектората, както и опитите му да допринесе до оздравяване на съдебната система. Несвършената работа на прокурор Добрев сега ще бъде прехвърлена на колегите му в РП-Тутракан. За бездействието си той ще получи възнаграждение", се казва в нейният коментар по случая.

Решението на ВСС бе взето от 16 от неговите членове и в присъствието на новия правосъден министър Маргарита Попова. Не присъстваха главният прокурор Борис Велчев, шефът на ВАС Константин Пенчев и шефът на ВКС Лазар Груев.

Споделяне

Още от България