ВСС осъди натиска над съда покрай размириците в Пловдив

ВСС осъди натиска над съда покрай размириците в Пловдив

Висшият съдебен съвет прие в четвъртък декларация, с която осъди опитите за натиск над състава на Пловдивския апелативен съд, който разглежда делото за вакъфските имоти.

“Без да отрича правото на гражданите на мирни събирания, както и правото на свободно изразяване на мнения, Висшият съдебен съвет намира, че протестът премина във форма на пряк натиск по отношение на съда. Такъв натиск е недопустим, независимо от декларираните цели на неговите организатори”, се казва в документа.

ВСС напомня, че подобни демонстрации се провеждат за втори път пред Пловдивската съдебна палата, но този път се е стигнало до груби нарушения на обществения ред. В декларацията се напомня, че съдът прилага законите, а не ги създава.

“В този смисъл работата на съда не може да бъде използвана за реализиране на политически цели, както и за създаване и поддържане на напрежение между гражданите. Всяка форма на натиск по отношение на съдиите е посегателство върху независимостта на правосъдието и така – върху конституционния ред. Такъв натиск не може и няма да бъде толериран”, завършва декларацията.

В началото на седмицата декларация в същия дух бе оповестена и от Съюза на съдиите в България.

По време на дебата около приемането на документа главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че в мотивите на искането за разрешаване на протестни действия демонстрантите са написали, че става дума за "предотвратяване на незаконно съдебно решение".

“Имах възможност да кажа на представителя на общинските власти, разрешил протеста, че слава Богу, не той определя какво е законно”, каза Цацаров пред колегите си. Той допълни, че в случая става дума за елементарно реализиране на политически цели.

По-рано Цацаров призна, че е един от инициаторите за приемане на декларация, но не защото е от Пловдив, а защото знае, че това е един толерантен град, в който не е прието да се нападат джамии.

Правосъдният министър Зинаида Златанова припомни, че през лятото на 2013 година е имало демонстрация пред Съдебната палата в София с искане да не се допуска екстрадицията в САЩ на Гергана Червенкова в САЩ.

"Тогава нямаше адекватна реакция за това, това е недопустимо, това е толкова лошо, колкото и министри да раздават присъди. Подкрепям декларацията", каза Златанова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?