ВСС освободи Николай Кокинов от ръководния му пост в прокуратурата

Николай Кокинов, Сн: БГНЕС

Висшият съдебен съвет освободи в понеделник Николай Кокинов от позицията му на ръководител на Софийската градска прокуратура. ВСС обаче реши да не зачете оставката му и като редови магистрат, която той внесе по-рано през деня. Причината е, че срещу него се води проверка, която може да доведе и до дисциплинарно уволнение от системата. Това развитие на събитията е следствие от петъчния скандал с изтеклите записи, показващи недопустими договорки между прокурор Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и министъра му Мирослав Найденов. В момента прокурорът се води в отпуска.

Заради случващото се служебният правосъден министър Драгомир Йорданов свика и извънредното заседание на ВСС. Казусът с Кокинов бе внесен на заседанието и магистратът бе освободен единодушно от шефската позиция.

Точно преди извънредното заседание на Висшия съдебен съвет се проведе и заседание на своята комисия. От думите на председателя ѝ Ясен Тодоров стана ясно, че надали ще се вземе решение Кокинов да бъде изгонен от системата преди изборите.

На 13 май, което е в деня след парламентарните избори, Етичната комисия трябва да го изслушва и да получи събраната информация на Върховната касационна прокуратура по казуса. Тогава ще бъде взето и решение дали Кокинов е извършил нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Ден след това ще има и заседание на Дисциплинарната комисия на ВСС, а окончателно съдбата на магистратската кариера на Николай Кокинов трябва да бъде решена на 16 май.

Най-голямото нарушение

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира в понеделник, че най-голямото нарушение на Николай Кокинов е, че той, най-вероятно, е предал на Бойко Борисов резултатите от проверките по СРС-скандала в МВР. Другото голямо прегрешение на градския прокурор са "нелицеприятните квалификации", дадени по отношение на прокурор и журналисти.

Цацаров обясни, че не може да каже отсега дали има основание да се образуват дела срещу участниците в скандалния разговор и уточни, че случаят се проверява от Върховната прокуратура.

"Тази проверка трябва да изясни има ли данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. В хода на тази проверка ще бъдат снети обяснения от лицата, които са участвали в разговора, в хода на тази проверка ще бъде установено автентичен ли е записът, ще се търси и източникът на записа", каза той.

Цацаров обяви, че 100 процента е сигурно, че записът е от незаконно подслушване и няма съмнение, че разговорът е проведен, но проверката ще уточнява дали на медиите не са дадени само части от него. Главният прокурор декларира, че ще направи всичко по силите си, за да реагира на този скандал.

"Нямам никакво намерение да чакам. Нямам никакво намерение да превърна едновременно с това прокуратурата в заложник на нечии интереси, или, не дай, Боже - участник в политическата игра в предстоящите избори. Но прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване. Тя просто трябва да си върши работата. Опитваме се да си вършим работата", каза Цацаров и обясни, че когато е станал главен прокурор, не е очаквал само за три месеца да се случат толкова неща.

Той отрече да е забранявал на Кокинов да си говори с друг прокурор, получил значителна медийна известност в последния месец – Малена Филипова. Бившата шефка на прокурорския инспекторат стана популярна с познанството си с Мирослав Найденов. Пред Бойко Борисов Николай Кокинов се оплаква, че Цацаров му е забранил да говори с нея.

Проблемът е в семейната среда

Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров бе значително по-лаконичен по темата за Кокинов и изтеклите записи. Той категорично отказа да вземе отношение с аргумент, че после ще трябва да гласува решението на ВСС за вече бившия градски прокурор. Единственият коментар на Тодоров бе, че "проблемите тръгват от семейството, възпитанието и образованието".

Следователят, който с протекцията на "Атака" се озова във ВСС, разказа и за друг случай, който в момента тревожи ВСС. Той засяга съдбата на протестиращия срещу съдебната ни система Чавдар Янев. В началото на годината Янев обяви гладна стачка и преседя над месец в палатката си, опъната на тротоара пред съдебния съвет. Ясен Тодоров разказа, че протестиращият е заплашил да се самозапали на 10 май пред сградата на ВСС.

Председателят на Етичната комисия уведоми медиите, че съветът е направил всичко по силите си, за да изпълни исканията на Чавдар Янев.

Споделяне

Още по темата

Още от България