ВСС освободи шефа на следствието със златен почетен знак за заслуги

Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет гласува в четвъртък оставката на ръководителя на Националната следствена служба Бойко Найденов и му връчи златен почетен знак за заслуги. Решението бе прието с 18 гласа ”за”, един ”против” и един ”въздържал се”.

По въпроса с какво да бъде награден Найденов имаше спор във ВСС. Светла Петкова обясни, че златният почетен знак се дава при пенсиониране на магистратите. Според нея Найденов няма чак толкова заслуги за такъв знак и предложи да му се даде грамота и служебна благодарност

Главният прокурор Сотир Цацаров, който преди това критикува работата на следствието, обясни, че Найденов трябва да бъде изпратен по "един достоен начин от съдебната система”.

”Не предлагам поощряване само за работата му като директор на Националната следствена служба, а за цялостната му професионална биография. Той не е длъжен да излага мотиви за оставката си”, каза Цацаров.

Бойко Найденов все още не е обяснил защо напуска съдебната система, а главният прокурор на няколко пъти даде да се разбере, че не желае да говори конкретно по този въпрос.

По неофициална информация причината за оставката му е натрупаното недоверие между него и новото ръководство в държавното обвинение. Найденов се ползва със статут на заместник-главен прокурор и бе един от най-близките до предишния ръководител на прокуратурата Борис Велчев.

Найденов е заемал множество шефски позиции в системата. Работил е като заместник-ръководител на Софийската военно-окръжна прокуратура, прокурор във Военно-апелативната прокуратура, ръководител на Софийската военно-окръжна прокуратура и прокурор във Върховната касационна прокуратура.

От юли 2005 година до 26 април 2006 година оглавява Софийската градска прокуратура като градски прокурор на София. След това Найденов стана прокурор във Върховната касационна прокуратура и говорител на Борис Велчев. До 2007 година оглавяваше и специализирания отдел за противодействие на корупцията и организираната престъпност към ВКП.

През ноември 2007 година Висшият съдебен съвет избра Бойко Найденов за директор на Националната следствена служба. През 2012 година новият ВСС го избра за втори мандат като шеф на следствието.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?