ВСС отхвърли като вредни промените в съдебния закон

ВСС отхвърли като вредни промените в съдебния закон

Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе в четвъртък със силно отрицателно становище по предложените от правителството промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според ВСС ключови моменти от законопроекта противоречат на конституцията като въвеждането на допуски за членовете на съвета, новите правила за избор на държавните съдебни изпълнители и въвеждането на явно гласуване при кадруването.

Останалите планувани промени са определени като вредни с мотив, че сегашните разпоредби значително по-добре регламентират работата на т.нар. правителство на съдебната власт.

ВСС разкритикува плановете на ГЕРБ два дни след като Европейската комисия потупа кабинета "Борисов" за стремежа му към реформи. Най-вече вътрешният министър Цветан Цветанов показва намерение да използват положителната политическа конюнктура, за да наложи промените, въпреки силните съмнения за недопустима намеса в независимостта на съдебната власт.

"Идеята да се подлагат членове на ВСС на проверка за надеждност от органите на изпълнителната власт застрашава конституционно установения принцип на разделение на властите", смятат от съвета.

Подаването на молба за допуск дава възможност на МВР и службите да разследват легално всички аспекти от личния живот на членовете на ВСС. Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) от своя страна не съобщава мотивите за решението си да даде или да откаже допуск. Решенията на ДКСИ са и необжалваеми по съдебен ред.

Според ВСС отказът да се предостави допуск на вече избран член би възпрепятствало неговата работа. "По този начин органите на изпълнителната власт ще осъществят намеса в работата на съдебната власт и ще засегнат независимостта ѝ", се казва още в мнението на ВСС.

Съветът смята за незаконосъобразно вменяването на правомощие да избира и държавните съдебни изпълнители, защото те не са част от съдебната система. Институцията напомня, че в конституцията ясно се казва, че може да избира само съдии, прокурори и следователи. ВСС смята също за незаконно Националният институт на правосъдието да изпитва магистратите и да им пише оценки, тъй като той няма право да участва в процеса по кадруване.

Съдебният съвет отхвърля и идеята да се въведе явно гласуване при избора на шефове в системата като отново се позовава на тайния вот, определен от конституцията.

Като много вредно се определя предложението за създаване на атестационни комисии към окръжните съдилища по места, които да извършват първоначалното оценяване на магистратите. Според ВСС така може да се стигне до "феодализация" на системата.

"Именно многократните примери за натиск от всякакво естествено, включително и използването на роднински връзки и местни икономически лобита, са били основание да се премине към централизираните конкурси", пише в документа на ВСС, изпратен до Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?