ВСС отказа да обсъжда "компромати" за кандидат-шефове в системата

Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви, че няма да обсъжда сигнали срещу кандидатите за шефските позиции в съдебната власт. Повод за това мнение стана пуснатият сигнал на висшия прокурор Мила Георгиева срещу избрания преди седмица за апелативен прокурор на Бургас Емил Христов.

Позовавайки се на дадените пред съда показания на свидетел по делото срещу Димитър Желязков – Митьо Очите, тя заявява, че Емил Христов е получил 10 хил. германски марки от бургаският престъпник.

Прокурор Мила Георгиева поиска единствено ВСС да провери случая, преди да бъде гласувана номинацията на Христов. Това така и не се случи. Седмица по-късно от съдебния съвет излязоха с остра декларация, заявявайки, че "не може и няма да се обсъждат твърдения, които имат характер на компромати". Другата причина за декларацията е, че срещу повечето от кандидатите за шефските позиции в апелативните съдилища има сигнали за обвързаност с определени адвокати. Техните кандидатури трябва да бъдат гласувани в сряда.

"Категорично се противопоставяме институцията да бъде въвлечена в опити да се дискредитират определени магистрати, а оттам и авторитетът на цялата система", се казва още в откритото писмо на ВСС, като се отправя съвет сигналите да бъдат пускани към прокуратурата.

В сряда ВСС ще гласува новите зам.-председатели на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС). Ще бъдат избрани шефове на Софийския апелативен съд и на Варненския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?