ВСС отказа да оневини съдебен шеф заради Сабрие Сапунджиева

Покрай кадъра на ДПС “изгоряха” всички столични съдилища

Главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на ВСС, сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) се отказа от първоначалното си намерение да оневини шефа на столичния административен съд (АССГ) Радостин Радков за назначаването на Сабрие Сапунджиева за съдебен секретар. Първоначално ресорната комисия беше подготвила решение, в което директно се заявяваше, че Радков е бил прав да назначи кадъра на ДПС без разрешението на ВСС. След намесата на главния прокурор Сотир Цацаров това решение бе спряно.

На 21 януари разследване на Mediapool показа, че Сабрие Сапунджиева първо е поискала от правосъдното министерство да бъде оставена незаконно в държавното си жилище, докато си намери нова държавна работа. Идеята ѝ бе да я чакат, докато получи основание да остане в апартамента. Още същия ден стана ясно, че тя е назначена като съдебен секретар в Административен съд – София град. Проблемът в случая бе, че шефът на съда Радостин Радков не бе поискал разрешение от ВСС.

Радостин Радков разказа пред медиите, че е проявил “човещина” и е решил да назначи Сапунджиева по заместване на служителка, която е в отпуск по майчинство. По-късно стана ясно, че Сапунджиева няма да му е от голяма полза, защото веднага е излязла в болнични. Битовата сага с бившия заместник-министър се оказа неуморна война с правосъдното министерство за държавното жилище.

Основната заслуга Радков да не бъде предварително освободен от отговорност бе на главния прокурор Сотир Цацаров. Той първо каза, че няма правила, които да задължават шефовете в съдебната власт да искат разрешение от ВСС за подобни назначения. В същото време Цацаров отбеляза, че всички ръководители досега са искали подобни разрешения. Самият Радостин Радков също е искал за всеки отделен случай, но не е поискал само за Сабрие Сапунджиева.

“Не ме интересува дали Радков е назначил Сабрие Сапунджиева или Иванка Иванова. Проблемът е, че в други случи той е искал разрешение, а сега не е искал. С това решение (да оневиним Радков) ние ще кажем на всички ръководители, които съвестно са чакали разрешение: “За вас е било така, но за него това не е така”, каза Цацаров.

Така главният прокурор влезе в рядко срещан сблъсък с председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който се почувства задължен да защити своя човек в административния съд. Георги Колев каза, че Радков не е бил задължен да иска разрешение от ВСС, а всеки път, когато е искал, е било на добра воля. ВСС не прие тези аргументи.

В крайна сметка съдебния съвет реши да извърши проверка на всички съдилища в София за назначаването на съдебни служители. В това число не влизат двете върховни инстанции. Проверката на столичния административен съд ще се извърши лично от члена на ВСС Галя Георгиева. Останалите ще се инспектират от одиторите на ВСС.

Галя Георгиева показа, още преди да влезе на проверка, че не одобрява действията на Радостин Радков. Тя призна, че ВСС е разбрал за този случай от медиите. Галя Георгиева каза, че шефът на административния съд е трябвало правилно да прецени какъв човек назначава, защото Сабрие Сапунджиева веднага е излязла в болнични.

“Съдебната система не е място, където може да се бездейства. Този служител изобщо влизал ли е в съдебно заседание, каква работа върши. Ние държим този отговор на обществото”, каза Галя Георгиева.

Междувременно ВСС реши да удължи до 25 февруари срока за проверката на ръководството на Софийския градски съд, която започна заради бунта на съдиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?