ВСС отказа да защити магистрат от медийни нападки

ВСС отказа да защити магистрат от медийни нападки

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа във вторник да защити съдия Мариана Георгиева от нападки в медии, спрягани за близки до Делян Пеевски. Предложението бе направено от Калин Калпакчиев, но мнозинството в Съдийската колегия на ВСС блокира неговата инициатива.

Калпакчиев настояваше ВСС да осъди случаите на "грубо накърняване на професионалната репутация и достойнство на съдии от Софийски градски съд" през последния месец. Той цитира публикация във вестник "Труд", озаглавена "За вътрешното съдийско (пред)убеждение“ от 22 февруари. Преди това подобна статия излиза в "Блиц" - "СГС при Калоян Топалов – частен съд на повикване" с подзаглавие "Има ли твърда тарифа, г-н Топалов, или се работи на парче – кой колкото даде?".

Двете публикации бяха насочени пряко срещу съдия Георгиева от Софийския градски съд, която отказа да впише новата управа на "Виваком". В тези статии нямаше изнесени факти, които да говорят за корупция. Поради тази причина Калпакчиев настояваше ВСС да осъди разпространяването на "манипулативни твърдения за корупция", защото те "рушат доверието в правосъдието".

По време на заседанието Калпакчиев коментира, че българската медийна среда е отровена, а калната вълна може да връхлети всеки.

Представляващият член на ВСС Димитър Узунов (известен като "човека на Бойко" във ВСС – б.р.) обяви, че няма да подкрепи това предложение. Той попита защо Калпакчиев не е защитил съдиите в Раднево от публикация в "Капитал" от ноември миналата година. Узунов обяви, че заради избирателния подход на Калпакчиев, той няма да подкрепи предложението му.

Публикацията в "Капитал" беше посветена главно на връзките на Димитър Узунов с районния съд в Раднево и рязката поява интерес от страна на прокуратурата към съда в малкия старозагорски град. В публикацията са изнесени главно факти за разлика от публикациите в "Блиц" и "Труд".

Калпакчиев попита Узунов защо той лично не е защитил съдиите от Раднево, след като е смятал, че те се нуждаят от защита, но отговор не получи.

Шефът на Върховния административен съд Георги Колев обясни, че никога не е занимавал ВСС, когато е трябвало да бъдат защитени съдии от ръководения от него съд. Накрая от изказването му излезе, че не е работа на ВСС да защитава съдиите, макар той е призван по конституция да защитава съдийската независимост. Колев посъветва съдиите да се обърнат към Съвета за електронни медии. Очевидно Колев не знаеше, че СЕМ не занимава с вестници и сайтове.

Накрая се обади и Светла Петкова, която обвини Калпакчиев, че въвличал ВСС да наруши собствената си медийна стратегия, като осъди публикациите в определени медии.

"Става дума за един съдия, който остава без защита. Ние абдикираме от конституционните си задължения, това е безотговорно", каза Калпакчиев.

В крайна сметка предложението бе отхвърлено със 7 на 4 гласа.

Споделяне

Още от България