ВСС отказа да защити съдийка, обвинена, че е част от "гей-лоби"

ВСС отказа да защити съдийка, обвинена, че е част от "гей-лоби"

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да защити съдията от Административен съд София-град Полина Якимова-Илиева, която бе нападната от медии, че е част от политическо и медийно "гей-лоби".

Повод за поредните медийни атаки срещу магистрат бе решението на съдия Якимова – Илиева да разреши пребиваването в страната на хомосексуалната съпружеска двойка, съставена от две жени – Мариама (Франция) и Кристина (Австралия).

Съдийката се произнесе месец след решението на Съда на ЕС, с което бе признато правото на пребиваване в ЕС на хомосексуални двойки, когато единият от двамата партньори е гражданин на държава от ЕС. Съдът на ЕС се произнесе по дело, заведено от румънеца Адриан Коман, чийто партньор е американец.

Българският магистрат се позова изцяло на практиката на Съда на ЕС по идентичния казус, която е задължителна при прилагането на правото на общността от съдилищата в страните членки.

Въпреки това "Труд" излезе с публикация, пълна с лични нападки срещу съдия Якимова-Илиева и озаглавена "Да изнасилиш правото". Текстът на изданието, което защитава тези близки до медиите на Делян Пеевски, приключва със следния извод:

"Съдебното решение на съдия Полина от Административния съд в София наистина има исторически характер, защото най-накрая извади на показ гей-лобито в българската политика, съдебната власт и в онези поръчкови “медии”, които вместо да представят факти, в последните дни ги подменят със сладникавата история на един противоречащ на природата "брак", пише "Труд" в публикацията, която няма подписан автор. Публикацията бе препечатана от сайта "Правен свят".

В нея дори не се коментира фактът, че при излязло решение на Съда на ЕС по абсолютно идентичен казус българският съдия няма особен избор да вземе различно решение.

Предложението към Съдийската колегия на ВСС да излезе с декларация в защита на съдия Якимова–Илиева бе направено във вторник от председателя на ВКС Лозан Панов. Той каза, че срещу магистрата са употребени обидни епитети и квалификации. Без дебат ВСС гласува предложението, но гласовете се разделиха 6 на 6 и така не бе взето решение.

В подкрепа на изразяване на позиция гласуваха председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, Красимир Шекерджиев, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска. Срещу предложението гласуваха Даниела Марчева, Севдалин Мавров, Вероника Имова, Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова и Боян Новански.

Споделяне

Още по темата

Още от България