ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри в сряда процедура за избор на главен прокурор.

На 18 януари съветът ще има извънредно заседание от 14.00 часа, на което ще бъдат правени предложения за наследник на Никола Филчев, чийто седемгодишен мандат изтича на 22 февруари.

Предложението за откриване на процедурата за избор на главен прокурор и за извънредното заседание беше направено от министъра на правосъдието Георги Петканов, който е и председател на ВСС. То беше прието единодушно от членовете на съвета.

По закона за съдебната власт кандидатури могат да се предлагат не по-късно от месец преди изтичането на мандата на настоящия обвинител номер едно.

Предложения могат да правят една пета от членовете на ВСС и министъра на правосъдието в две поредни заседания. След това кандидатите за поста ще бъдат поканени да представят концепциите си и ще бъде направен изборът. Новият главен прокурор трябва да събере най-малко две-трети от гласовете на членовете на ВСС. Ако такъв няма, изборът се повтаря между двамата, събрали най-много гласове. Главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на ВСС. Мандатът му е 7 години без право на повторно избиране.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?