ВСС откри процедурата по избор на шеф на Върховния административен съд

ВСС откри процедурата по избор на шеф на Върховния административен съд

В четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедурата за избор на председател на Върховния административен съд. Решението бе взето почти единодушно - 18 гласа "за" и само 1 "против". Единственият глас "против" бе на Калин Калпакчиев, който обясни вота си със скандала във ВСС отпреди две седмици.

На 11 май ВСС прие графика за провеждане на избора на шеф на върховния съд, което е по-важното политическо решение. С него съдебните кадровици трябваше да решат дали те ще проведат ключовия за съдебната система избор или ще го оставят за следващия състав на ВСС.

Съдебният съвет не само реши сам да се заеме с избора на шефа на ВАС, решавайки той да се проведе на 11 септември – в разгара на отпуските на върховните съдии. Предложението бе направено без обяснения от сегашния шеф на съда Георги Колев и бе подкрепено от 13 членове на ВСС. Подозираната цел е да се демотивират върховните съдии от активно участие в задължителната процедура по изслушването на кандидатите.

В своя доклад Европейската комисия обяви две ключови препоръки към България – прозрачен избор на състав на следващия ВСС и на следващия шеф на ВАС. От Съюза на съдиите в България коментираха, че във ВСС явно спазват нечии външни указания.

Отсега нататък в следващите четири заседания на ВСС започва да тече срокът по внасяне на номинации за председател на ВСС. Те могат да се правят от поне трима членове на Съдийската колегия на ВСС, от министъра на правосъдието и от Пленума на Върховния административен съд.

След това кандидатите имат срок до 6 юли да внесат своите концепции. На 26 юли ВСС трябва да се произнесе дали те имат необходимите професионални и етични качества да заемат позицията. Мандатът на настоящия председател на ВАС Георги Колев изтича на 22 ноември.

В четвъртък сайтът "Дневник" съобщи, че съдиите във Върховния административен съд са убеждавани да подкрепят кандидатурата на техния колега Георги Чолаков. Той е ръководител на Второ отделение в съда. Георги Колев отрече да е разговарял със съдии за издигане на тази кандидатурата.

"Ако някой друг е водил разговори, не мога да знам. Нека да изчакаме да се приемат правилата (за номиниране на съдиите от ВАС – б.р.) и тогава. Това ще се случи в понеделник, за когато съм насрочил пленум (на ВАС)", коментира Колев. Съдия Георги Чолаков не беше открит за коментар.

По неофициална информация ръководството на ВАС смятат да предложи правила за явно гласуване на предложените кандидати. Това би намалило съпротивата на съдиите срещу Георги Чолаков, пише "Дневник"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?