ВСС отлага обсъждането на "шегите" на прокурор Гешев към съдия Дишева

снимка БГНЕС

Πлeнyмът нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт нямa дa ce зaнимaвa в четвъртък c протестната декларация на стотици съдии от цялата страната, с която те настояват за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Иван Гешев и за извинение от правосъдния министър Дaнaил Kиpилoв. Повод за искането бе поведението на Гешев и Кирилов по време на процедурите по избор на главен прокурор през изминалия месец.

Въпросът за обсъждането на писмото бе поставен от председателя на Върховния касационен съд Лoзaн Πaнoв в нaчaлoтo нa зaceдaниeтo на Пленума на ВСС. Бoян Maгдaлинчeв, който е представляващ член на ВСС и председателстваше заседание, oтгoвopи, чe писмото на съдиите е пoлyчeнo. Днeвният peд обаче го утвърждава миниcтъpът нa пpaвocъдиeтo, който в четвъртък отсъстваше от ВСС.

Председателят на върховния съд, цитиран от "Де факто", определи игнорирането на обръщението от страна на ВСС като "цинизъм без граници". Според него пренебрегването на гласа на магистратите се е превърнало в "безспорна практика" на ВСС.

При обосновано отсъствие от ВСС Данаил Кирилов има аргумент да не включва писмото на съдиите в дневния ред, защото би трябвало да получи възможност лично да се защити. В същото време обаче забавянето е от ключово значение, защото прокурор Гешев все още не е назначен за главен прокурор, а съдиите искат образуването на дисциплинарно производство срещу него.

Часове след заседанието на ВСС Панов изпрати на Кирилов писмо с настояване за обяснение защо в дневния ред не е включена точка за обсъждане на искането на съдиите. Засега отговор няма.

В началото на седмицата над 170 съдии от цялата страна подкрепиха протестно писмо до ВСС с искане за започване на дисциплинарно преследване срещу излъчения от Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Съдиите казват, че Гешев е отправил заплахи към члена на ВСС Атанаска Дишева, както и че се е държал "неучтиво, нетолерантно и неуважително" с нея и с Олга Керелска, която също е член на съдебния съвет.

Магистратите настояват да чуят извинения от прокурор Гешев и правосъдния министър Данаил Кирилов. В подписката са се включили над 8% от всички съдии в страната. Те казват, че поведението на Гешев и Кирилов пред ВСС е уронило "недопустимо авторитета на съдебната власт и са неприемливи дори от гледна точка на най-ниските изисквания за етично отношение, вежливост и възпитание".

По време на второто гласуване на кандидатурата му за главен прокурор Гешев каза на Дишева в кулоарите на ВСС, че от нея ще стане прекрасен общински съветник. Тя разтълкува думите му като намек за прекратената магистратска кариера на Методи Лалов, който напусна системата и стана общински съветник в София.

Прокурорът Гешев обясни, че шегата му е останала неразбрана.

"Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой (в случая поне 150 съдии) няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера", обяви Гешев.

Избраният от ВСС за главен прокурор Иван Гешев засега показва много нисък праг на търпимост към критики, включително и към неудобните за него журналистически въпроси.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?