ВСС отложи избора за градски прокурор на София

ВСС отложи избора за градски прокурор на София

Висшият съдебен съвет отложи в сряда за неопределено време избора за шеф на Софийската градска прокуратурата заради заболяване на един от кандидатите.

Прокурорът от Софийската градска прокуратура (СГП) Ваня Илиева е представила пред кадровия орган на съдебната власт болничен лист с молба за отлагане на избора, защото се е разболяла от остър бронхит.

Другите двама кандидати за поста са Руси Алексиев от Софийската районна прокуратура (СРП), доскоро зам.-районен прокурор и говорител на СРП, и следователят от столичното следствие Бойко Атанасов.

Преди началото на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров лаконично заяви, че той няма фаворит за поста.

Преди седмица съдебният съвет не успя да избере и шеф на Софийската апелативна прокуратура, тъй като нито един от кандидатите не събра необходимите 13 гласа в своя подкрепа. Малко по-късно, по време на същото това заседание, членовете на ВСС проведоха остра дискусия по повод критиките в писмото на Съюза на съдиите в България.

Съдийската организация настояваше да се проверят всички дела на бившия скандален шеф на Софийската градска прокуратурата Николай Кокинов заради участието му в разговора от Банкя. Изтеклите към медиите записи ясно показаха склонността му да сервилничи на бившия премиер Бойко Борисов.

ВСС обаче така и не се реши да отложи избора на наследник на Кокинов и да се извърши проверка на делата. Главният прокурор Сотир Цацаров предложи, ако има проверка, то тя да бъде възложена на прокурорския инспекторат. Той категорично отхвърли идеята специална работна група от членове на ВСС да се меси в работата на държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България