ВСС отложи "линча" на Лозан Панов и реши да изслушва съдебни шефове

Тези хора работят по правила, начертани на бели покривки в хотел извън София, обяви той

Снимка: бТВ

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи "линча" на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов (по собствените му думи – бел.ред.), който трябваше да предхожда обсъждането на отказаната проверка на скандала покрай срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на функционера на БСП Георги Гергов.

Заседанието на Пленума на съвета в четвъртък започна с предложението на 12 от членовете му да бъде обсъдено защо Панов е изискал протоколи от общи събрание на някои съдилища в страната, посветени на предстоящия избор на нов състав на ВСС. Идеята бе съдебните кадровици да осъдят поведението на шефа на ВКС като намеса в свободната воля на колегите му. В крайна сметка обаче мнозинството реши първо да изслуша по темата административните ръководители на петте апелативни съдилища.


Както е известно, след последните промени в Закона за съдебната власт гласуването ще става пряко от всеки съдия, а не както досега – чрез излъчването на делегати. Въпреки това в някои апелативни райони бяха проведени събрания, на които бяха спуснати "единни кандидатури", с които съдиите да се съобразят в деня на вота.

"Това е избор, който се провежда за първи път, в който един съдия има право на един глас. Административните ръководители нямат място в този процес. Това е постановка в закона, даваща възможност всеки да се самономинира и да номинира свои колеги. Много е важно как това ще се случи – съдебната номенклатура да не създаде предпоставки да гарантира своето положение в съдебната система. Самите протоколи дават доказателства, че административните ръководители вече са започнали такива действия, още преди ВСС да открие процедурата", обясни Панов на колегите си.

След което прочете извадки от протокол от общото събрание, проведено в Окръжния съд в Хасково, от който ставаше ясно, че председателят на съда предлага на съдиите да се обединят около единна кандидатура, за да имат представителство в следващия ВСС. Редови съдии обаче са протестирали срещу този подход, отбелязвайки, че той излиза извън рамките на закона и правилата на ВСС и, на практика, представлява лобизъм.

"Гласът и на върховния съдия е равен на всеки един друг съдия. В този смисъл изискването на информация, понеже се пита защо съм я изискал, не е нищо друго освен – за да може да се види как се случва този процес. Не е важно кой ще влезе в следващия ВСС, а как това ще се случи", посочи мотивите си Панов.

Предложение да бъдат изискани протоколите от въпросните общи събрания на съдилища от провинцията бе направено неотдавна и в Съдийската колегия на ВСС, но мнозинството го отхвърли. Впоследствие стана ясно, че такива обсъждания на единни кандидатури не са правени в апелативните съдилища в София, Велико Търново и Бургас.

Георги Колев одобрява съдиите да се съобразяват с "регионално представителство"

"Отново чувам изказване, което цели защита на едни частни интереси. Къде видяхте в закона забрана за регионално представителство. Това е една добра идея. Аз не виждам какъв Ви е проблемът за това. За какво Ви беше тази информация, освен, за да я ползвате за изказвания по медиите... Целта е на една частна прослойка, която после да твърди, че изборите са нечестни. Какво укоримо и забранено от закона намерихте да има един регионален принцип. Или може би предпочитате хората да бъдат избрани само от София – близо до ВКС и до Вас", реагира гневно председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Очаквано, позицията му бе споделена от близката до Цацаров Галя Георгиева, която заяви, че не вижда никакъв проблем съдебни шефове да лобират за конкретни кандидати сред колегите си и призова Панов: "Спрете да се месите във волята на съдиите, защото не е почтено!"

"Съвсем ясно се вижда от това, което прочете г-н Панов, че тези събрания са възприети като натиск от редовите съдии. Процедурата приключи и е очевидно, че тези събрания са подействали смразяващо на съдиите – има само една кандидатура и тя е на колегата, който е обсъждан (на общото събрание в Хасково – бел.ред.)", включи се в дискусията Калин Калпакчиев.

Милка Итова пък изрази възмущението си от интервюто на Панов пред бТВ, в което по-рано в четвъртък той коментира, че колегите му от мнозинството в съвета "работят по правила, които са начертани на бели покривки в хотел извън София".

"Бях възмутена от начина, по който се говореше (в интервюто на Панов – бел.ред). Но той направи реклама на Пловдив, заявявайки, че всички пътища водят към Пловдив, сега направи реклама и на Хасково. Никой от нас, когато е гласувал за г-н Панов (да оглави ВКС – бел.ред.), не е очаквал благодарност от него. Но аз искам да благодаря на г-н Панов, че откакто гласувах за него, спря да ми целува ръката и започна да ме нарича "жената" в Съдийска колегия, а не "колегата Итова", тросна се Итова.

Този тон бе подет и от представляващия съвета Димитър Узунов, който предположи, че председателят на ВКС явно искал всички членове на следващия състав на съвета "да бъдат от София и никой от Пловдив, Велико Търново". Позицията на Панов съдиите да не бъдат карани да гласуват по места за "регионално представителство" бе защитена от Камен Иванов и Юлия Ковачева.

"Трябва да осигурим спокойствие на колегите и да ги оставим да участват в изборите. Трябва да реагираме, когато се нарушава свободата на волеизлияние. Проблемът е, когато някой се сочи като единствен и се натискат други хора да не участват", заяви Иванов. Според Ковачева пък "идеята беше всички да участват, а не ние тука да излъчваме послания".

Юлия Ковачева: Нямаме регионален принцип, а професионални и нравствени качества

"Нямаме регионален принцип, а имаме професионални и нравствени качества. Записано е в закона. Няма никакво значение откъде е кандидатът, а има значение какъв е този съдия, прокурор и следовател, за да бъде мотивирано доверието, което ще бъде гласувано. Този дебат влияе зле на изборите... Даваме отправни точки, които ги няма в закона.", подчерта тя.

След кратка размяна на реплики между мнозинството и опозицията в съвета, в крайна сметка бе подкрепено предложението на Узунов ВСС да покани на изслушване административните ръководители на петте апелативни района и едва след това да гласува дали да осъди решението на Панов да изиска въпросните протоколи.

Малко преди въпросното обсъждане самият той предположи пред бТВ, че очаква да го "тричат, линч – затова, че по някакъв начин съм въвел тази тема, касаеща главния прокурор". Ставаше въпрос за това, че заедно с още петима членове на съвета те предложиха да бъде проверен "ЦУМ-гейт". Което в крайна сметка очаквано бе отхвърлено след скандал от мнозинството.

"Имаме повикване на главния прокурор от Георги Гергов, крупен бизнесмен, на среща, на която участва и друг крупен бизнесмен, който е и издател. Срещата е преди избори и повикващият е член на Изпълнителното бюро на политическа партия. Сега разбираме, че има разследване и срещу единия, и срещу другия. Самите факти подсказват, че това не е редно и трябва да има определена реакция на институциите и обществото. Президентът мълчи, бъдещият премиер взема ролята на адвокат на г-н Цацаров", коментира още пред бТВ председателят на ВКС, визирайки опита на Бойко Борисов да неглижира темата, заявявайки, че Цацаров станал жертва на "червени олигарси".

Според Панов "хиперактивността", демонстрирана от прокуратурата през последните дни с влизането си в КЕВР, АПИ и НЕК, цели да провокира нови скандали, които да отвлекат вниманието от темата за разменените обвинения в заплахи и натиск на срещата в ЦУМ между Цацаров и Дончев.

"Ами ако те не са се разбрали и на база на това са тези акции на прокуратурата? (…) Никой не е завел под ръка главния прокурор при г-н Гергов, политик, който има отношение към обществените поръчки", добави висшият магистрат, подчертавайки, че мотивите му да иска проверка на главния прокурор не могат да бъдат обяснявани с междуличностен конфликт.

"Тези, които са ме избрали, казват: "Бъди като нас". Казват, че аз имам добра работа, защо да се ангажирам с тези теми, при положение, че мога да си стоя на завет и да не върша нищо", каза още върховният съдия, припомняйки думите, с които Дончев описа разговора му с главния прокурор.

По повод обвиненията на част от мнозинството във ВСС за упражнен от него натиск над съдии във връзка със събрания в съдилища преди предстоящия избор на нов състав на съвета, Панов заяви, че на сайта на ВКС ще бъдат публикувани протоколи от въпросните събрания, което вече е факт.

"Тези хора във ВСС работят по правила, начертани на бели покривки на хотел извън София, ярко пропагандирани от "Телеграф", "Монитор", "Труд" и "Блиц". Моите правила са приети и публикувани в "Държавен вестник", иронично допълни председателят на ВКС, визирайки небезизвестния хотел "Берлин", за който се твърди, че е използван от депутата от ДПС Делян Пеевски за неформален офис.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?