ВСС отложи обсъждането на скандалите в Административен съд - Варна

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи за четвъртък обсъждането на жалбите на съдиите от Административния съд във Варна за начина, по който се управлява съдебната институция. Причината е отсъствието от заседанието на председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Още преди два месеца десет съдии разпространиха два сигнала за това, че председателят на съда Тинка Косева им оказва натиск и поискаха да бъде извършена проверка за случайното разпределение на делата там. После съдиите изпратиха и отворено писмо за "неадекватното" управление на административния съд.

След като реакция от ВСС нямаше, магистратите изпратиха на 17 март второ отворено писмо, с което информираха, че в продължение на години ръководството на съда "абсолютно своеволно се е "освобождавало" от разглеждане на някои категории дела" като се е изключвало от електронната система за разпределянето им.

Това е станало повод и за съмненията им "относно професионалните и морални качества на ръководителите на варненския Административен съд.

Като пример съдиите припомнят, че в годишния доклад на председателя на съществувалото доскоро Първо отделение на варненския административен съд за 2014 г. е било изрично упоменато, че в отделението има неравномерно натоварване на магистратите.

"Как се поражда подобна неравномерност, след като случайността в разпределението на делата би трябвало да я изключва или поне да я минимизира до степен на незначителност", питат в писмото си магистратите.

Според част от съдиите в съда е формиран "кръг от приближени на председателя" съдии. Те са били и най-често включвани в комисиите при разпределението на делата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?